Els pagaments en efectiu segueixen sent els majoritaris
Els pagaments en efectiu segueixen sent els majoritaris

Els pagaments en efectiu segueixen sent els majoritaris

Espanya és el cinquè estat de l'eurozona on més bitllets i monedes s'utilitzen en els pagaments als establiments comercials

patrocini pous
 

Els pagaments en efectiu continuen sent els més freqüents a l'eurozona, tot i que cada cop perden més pes. Segons una enquesta publicada aquest dimarts pel Banc Central Europeu (BCE), els pagaments en efectiu van representar un 59% de les transaccions als establiments comercials durant l'any 2021, un percentatge que, en el cas dels pagaments amb targeta, va ser del 34%. La resta (7%) fa referència a mètodes de pagament en línia. No obstant això, l'ús de bitllets i monedes s'ha anat reduint. Segons l'informe del BCE, l'efectiu protagonitzava el 79% de les compravendes l'any 2016 i el 72% l'any 2019, lluny del 59% actual. Per altra banda, els pagaments amb targeta han passat del 19% el 2016 fins al 34% actual.

El document publicat també revela que Espanya és el cinquè estat de l'eurozona on més efectiu s'utilitza per comprar productes a les botigues físiques. Al llarg del 2021, dues de cada tres transaccions (un 66%) a l'Estat es van dur a terme amb diner físic, un percentatge que només superen Malta, Eslovàquia, Àustria i Itàlia.

Per altra banda, un 28% dels pagaments a Espanya es van fer amb targeta, mentre que el 6% restant es van completar a través d'altres mètodes en línia.

En operacions grosses, al revés

Malgrat la popularitat de la qual encara gaudeix l'efectiu, les dades són ben diferents quan es parla del valor de les operacions. Al conjunt de l'eurozona, la quota de les compravendes amb targeta és del 46%, mentre que la de l'efectiu és del 42%. Això es deu al fet que bona part de les transaccions superiors als 50 euros es paguen amb targeta, segons indica el BCE.

En el cas espanyol, però, l'escenari és diferent. Segons les últimes dades del banc central, l'efectiu representa un 51% del valor de les transaccions, un percentatge que en el cas de les targetes és del 37%.

Pocs canvis durant la pandèmia

Malgrat que la pandèmia va impulsar el comerç en línia, la majoria dels usuaris enquestats pel BCE (un 54%) reconeixen que la crisi de la covid-19 no els va portar a canviar els seus hàbits de consum.

En aquest sentit, l'organisme monetari apunta que la tendència que dibuixa l'estudi no s'explica únicament per la pandèmia i assenyala que el principal motiu que està propulsant l'ús de les targetes és que els usuaris les consideres "més convenients".

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive