La darrera proposta del govern per als autònoms
Notícies relacionades
La darrera proposta del govern per als autònoms

Nova proposta als autònoms: quotes d'entre 250 i 550 euros

Els que tinguin uns rendiments d'entre 670 i 900 pagarien 260 euros; els que cobrin entre 900 i 1.125, de 270; i els que no arribin als 1.300 aportarien 290 euros al mes.

El Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social ha plantejat una nova proposta de cotitzacions per als autònoms de 13 trams amb un mínim de 250 euros i un màxim de 550 que s'aplicaria entre el 2023 i el 2025. D'aquesta manera, el departament encapçalat per José Luís Escrivá renuncia a negociar la reforma del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) a 10 anys vista i proposa un canvi a mitjà termini. L'últim document que ha facilitat el govern espanyol als negociadors, al qual ha tingut accés l'ACN, detalla que la quota més baixa estarà reservada pels autònoms amb un rendiment net de menys de 670 euros. Ara, la quota més reduïda que poden pagar és de 294 euros si són individuals i de 377,8 si són societaris.

Les quantitats d'aquesta última oferta del ministeri, que substitueix l'anterior després de la gran polèmica generada, representen una reducció de la cotització per tots els treballadors per compte propi que tenen menys de 1.300 euros de benefici al mes, en cas de pagar la quota mínima. En concret, els que tinguin uns rendiments d'entre 670 i 900 pagarien 260 euros; els que cobrin entre 900 i 1.125, de 270; i els que no arribin als 1.300 aportarien 290 euros al mes. En el cas dels que guanyen entre 1.300 i 1.700, la quota quedaria igual, en 294 euros.

En canvi, els autònoms amb més de 1.700 euros de rendiment passarien a aportar més recursos a les arques públiques, amb aportacions d'entre 400 i 550 euros. Per sobre dels 500 euros de cotització se situarien els que guanyin més de 3.190 euros. En la franja més alta, hi ha els negocis amb un guany de més de 4.050 euros a qui els tocaria aportar una quota de 550 euros al mes.

La reforma del sistema del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) busca un canvi de model per cotitzar per ingressos reals i que s'equiparin les quotes que paguen els treballadors per compte propi i els assalariats. La nova proposta se centra en els primers tres anys de transició cap a aquest sistema, i deixa per més endavant que es completi la transformació.

Les reaccions dels autònoms

La nova proposta ha provocat rebuig en part de les associacions d'autònoms. L'Associació de Treballadors Autònoms (ATA) ha assegurat que ha dit "no" al plantejament a la reunió perquè consideren que el govern espanyol pretén pujar "entre un 33% i un 90% les cotitzacions als autònoms que guanyen més de 1.700 euros al mes" i, en canvi, "baixar només un 15% els que guanyen menys". "Tal com va la cosa en aquest país i la que està per caure", ha lamentat el seu president, Lorenzo Amor, en un missatge a Twitter.

D'altra banda, Uatae considera que la mesura és "insuficient" perquè "cal baixar més els trams inferiors i apujar els superiors". A més, l'entitat que dirigeix María José Landaburu troba a faltar que s'aprofundeixi en la protecció social del col·lectiu, aspectes que són de gran importància per tancar un acord. En canvi, la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) ha recordat que cal canviar l'actual sistema de cotització i que "ningú pot estar en contra" de fer-ho. "És de justícia que els que menys tinguin, facin un esforç menor, i els que tenen la sort de tenir més, tenen l'obligació de contribuir més", ha dit el president de l'associació, Eduardo Abad.

Comentaris (2)

AUTONOM EMPRENYAT Fa 25 dies
Alucinant... son una banda de lladres ... un altre estafa als autònoms..... La veritat, si poguès defraudar, ho faría... ens roben com a catalans i ara ens roben encara mes com autónoms.. cada vegada pujen mes les cotitzacions i abaixen les pensions... PERQUE VOLEN CANVIAR LA FORMA DE CALCUL.... Son una banda de casposos, funcionaris i gent que no te ni p idea del que es aguantar com autònom... Mentre siguem a Espanya... res de fer d'emprenedors..apa tots funcionaris ....
fartdecaspa Fa 25 dies
Es curiós perque aqeusta gent del govern de madrid quan parle d'autónoms, no parla de penssions... tans sols amenaçan de tornar a fer la mateixa jugada que ja ens va fer el PP... allargar cap a derrera uns anys la base de cotització.. a mi em va suposar tenir una penisó que ni a mileurista arriva... _Em varen canviar les regles a mig partit... Ens treuen la sang, estalviem un munt de diners en baixes que mai no es conten dins els cálculs... QUE PONE EN TU DNI? DONCS AIXÒ...FARTS

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive