Elon Musk
Elon Musk

Paula Saez

Neurotecnologia, què és i per què Elon Musk hi està ficat

Va de la mà de la neurociència i busca esbrinar els misteris del cervell a l’hora que ofereix un món de possibilitats amb la intel·ligència artificial.

patrocini pous
 

Cada cop estem més connectats a Internet, les xarxes socials i les funcions electròniques com les que ofereix un smartwatch. Els algoritmes que detecten els nostres gustos i preferències són cada cop més efectius, fins al punt de recomanar-te un llibre nou per llegir basats en les teves recerques recents o bé avisar-te de que el restaurant que has posat com a objectiu al Google Maps encara estarà tancat quan hi arribis. Dos exemples de moltes possibilitats existents avui dia per fer-nos la vida més fàcil i tenir-nos més controlats.

Quant a la neurotecnologia, està relacionada amb aquest concepte explicat però va un pas més enllà, per la qual cosa grans empresaris com Elon Musk hi estan molt interessats. Us expliquem tot el que sabem al respecte, l’estat de la investigació avui dia i els objectius que es tenen per al futur, proper o llunyà.

Què es la neurotecnologia?

La neurotecnologia es centra en estudiar tots els processos i tecnologies desenvolupades per entendre el cervell i així estudiar el seu funcionament per controlar, millorar o inclús reparar les seves funcions. Gràcies als avenços en aquest camp, mitjançant pràctiques com les ressonàncies magnètiques entre d’altres, s’ha aconseguit identificar quines àrees del cervell s’activen o desactiven quan realitzem determinades tasques. A partir d’aquest punt s’han pogut desenvolupar medicines i tractaments per alteracions mentals com el insomni, la depressió o el dèficit d’atenció. Tot això no ha fet més que començar, ja que encara no coneixem ni molt menys la totalitat dels nostres cervells i el seu funcionament.

D’altra banda, la neurotecnologia té també relació amb les tecnologies cognitives derivades de la intel·ligència artificial per poder fer tasques com processament del llenguatge natural, automatització robòtica de processos, visió artificial o aprenentatge automàtic, entre altres. Quant a l’aplicació d’aquests avenços al cervell, avui dia encara ens troben en la fase d’estimular el cervell per ajudar a restaurar records com a funció principal, però s’espera que en la dècada del 2020 s’assoleixi una millora i reestructura dels records fets malbé i ja al 2030 en endavant es comercialitzin els primers implants comercials per estimular la memòria.

Què planeja fer Elon Musk per aprofitar-la? 

És en aquest punt on es pot entendre l’interès que tenen grans empresaris com Elon Musk en aquests avenços. De fet, es considera que a la dècada del 2040 el desenvolupament de la neurotecnologia podria inclús aconseguir la manipulació i eliminació de records per així eliminar els dolents (o els que convingui). Com afectarà això a la societat i si realment s’assolirà encara és un misteri, però si una cosa està clara és que qualsevol tecnologia que apunti al futur com a revolucionaria serà del interès de perfils com Elon Musk. Només cal veure propostes com el Tesla bot, encara en desenvolupament però ja amb intenció de ser un pas més cap un futur propi d’una pel·lícula de ciència ficció. 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive