El pitjor drama que afecta a les empreses d’aquest país és el de la morositat. Els diners a deure que, en molts casos, no es cobraran mai. Les dades a nivell general són importants i il·lustratives de la problemàtica. Un 70% de les factures que emeten les empreses es paguen amb retard. La morositat ha estat una de les principals conseqüències de la pandèmia. Durant els primers sis mesos de 2021 gairebé 7 de cada 10 factures emeses van registrar un retard en el seu pagament. La xifra suposa un 68,7% de les factures.
El retard en els pagaments ha suposat un cost de finançament en les empreses de 1.472 milions d’euros, segons un informe Cepyme. La xifra és, a més, la més alta des de l’any 2013. El Període Mitjà de pagament (PMP) ha augmentat a nivell nacional durant final de 2020 i principi de 2021. Les últimes dades registrades posen de manifest que el PMP va créixer en 5,6 dies fins a aconseguir els 87,8 durant el primer trimestre de l’any.
Les dades es van recuperar durant el segon i tercer trimestre de l’any gràcies a la reactivació de l’activitat econòmica. En concret, el Període Mitjà de pagament va descendir fins als 81 dies en aquests trimestres.
Les petites empreses, les més afectades
La morositat ha provocat efectes negatius en les empreses en un moment en el qual encara pateixen de falta de liquiditat. En aquest sentit, des de Cepyme consideren que són preocupants les restriccions creditícies que han derivat de la pandèmia. Al seu judici, això pot dificultar el pagament del deute comercial en les empreses de menor grandària.
La morositat ha afectat principalment les empreses de menor grandària. Aquestes companyies tenen un menor accés al crèdit i, generalment, sofreixen retards en els pagaments d’altres companyies amb major grandària. Per part seva, les empreses de més de 250 treballadors són les úniques que han vist com s’han incrementat els períodes de termini en 7,3 dies en només un trimestre. Amb aquest increment, el període mitjà de pagament ha ascendit fins als 73,4 dies.
Els majors retards en el pagament es produeixen en el sector de la construcció i la promoció, aconseguint els 101,5 dies; i en el sector tèxtil, amb 88,3 dies de mitjana.
La via amistosa, la més recomanable
Els especialistes en cobraments de morosos i impagats s’han convertit en una de les disciplines de juristes més sol·licitades, per raons òbvies. Enric Spa, d’Spa Advocats explica que “sempre que hi hagi proveïdors que es trobin amb crèdits a favor que no poden cobrar el que han de fer és posar-se en mans de professionals que puguin reclamar aquestes quantitats que tenen a deure”. Hi ha dues vies de reclamació: l’amistosa o la judicial. En termes de temps i de logística, des d’Spa sempre intenten prioritzar la primera.
De què depèn? “Des del punt de vista judicial, l’èxit de poder cobrar depèn de la possible solvència del morós. Si no hi ha solvència és dificilíssim de poder cobrar. Quan ens trobem en solvència escassa, no hi ha més remei que després d’aconseguir sentència favorable”, explica. Tot i que cada cas és diferent Spa fa una aproximació general assegurant que “Hi ha més seguretat de poder cobrar abans per l’amistosa que no pas per la via judicial”.
El temps de la resolució també varia. Segons la quantia a deure i cada cas, però pot anar entre els sis mesos i fins al doble, raó per la qual hi ha casos en què s’intenta primerament la via amistosa, si cal es passa a la judicial i arribats a un determinat punt poden anar-se’n enllà en el calendari.
Comentaris