Tesla Model X, un dels vehicles elèctrics d'alta gamma presents actualment.
Tesla Model X, un dels vehicles elèctrics d'alta gamma presents actualment.

Paula Saez

Mesures per impulsar el vehicle elèctric molt abans del que esperes

La Comissió Europea fa públic el seu paquet de mesures anomenat “Fit for 55” per aconseguir que tots els nous cotxes siguin elèctrics o d’hidrogen al 2035.

La preocupació global per la contaminació atmosfèrica està portant als governs d’arreu del món a plantejar-se algunes de les seves estratègies, lleis i normatives. En el cas d’Espanya, recentment Pedro Sánchez va anunciar una inversió milionària amb l’objectiu d’impulsar el vehicle elèctric. A nivell europeu, aquest passat mes de juliol es va aprovar el paquet de mesures “Fit for 55 per la Comissió Europea. Es tracta d’un conjunt de propostes destinades a reduir poc a poc la presència de cotxes de gasolina i dièsel per impulsar la venda dels elèctrics o d’hidrogen i aconseguir que al proper any 2035 tots els nous cotxes siguin d’aquest tipus, més eficients i respectuosos amb el planeta. Us ho expliquem.

Fit for 55”, les mesures per impulsar els vehicles elèctrics

Per començar, una de les mesures que recull aquest paquet es la d’obligar als fabricants d’automòbils a reduir les emissions de CO₂ dels seus vehicles en un 55% a partir de l’any 2030 per acabar aconseguint que siguin equivalents a zero a partir del 2035. En la pràctica això es tradueix en prohibir la venda de cotxes de gasolina i dièsel més enllà de l‘any 2035 per assolir que la mitjana d’emissions per cotxe sigui de 45,5 g / km. És a dir, equival a un consum mitjà inferior als 2 l / 100 km en un motor gasolina i una mitjana inferior als 1,7 l / 100 km en un dièsel.

D’altra banda, per facilitar el desplegament massiu de vehicles elèctric, des de la Comissió Europea es planeja implantar una obligació a tots els Estats membres perquè instal·lin punts de recàrrega elèctrica cada 60 km en les carreteres del Trans-European Transport Network (TEN-T), és a dir, les principals i més concorregudes carreteres del continent. Aquests punts de recàrrega serien d'una potència total de 300 kW al 2025 i es tractaria de que passessin a ser de 600 kW a l’any 2030. A més, s’hauran d'instal·lar hidrogeneres en tots els nodes urbans per proveir tant els camions de gran recorregut com les furgonetes.

Per suposat, aquestes mesures per reduir la contaminació a Europa no s’apliquen només al transport terrestre, sinó que l’aeri i el marítim també hauran d’anar adoptant progressivament combustibles alternatius, ja que són aquests els que més contaminen. També cal esmentar que la Comissió Europea proposa una reforma del mercat de carboni, així com l'objectiu d'assolir un 40% d'energies renovables per a l'any 2030 a tot el continent.

Tot i la bona intenció d’aquestes propostes, cal recordar que de moment es tracta d’això mateix, de propostes per part de la Comissió Europea que caldrà negociar de forma individual amb els 27 estats membres de la UE i amb el Parlament Europeu per que cada país ho pugui adaptar a les seves pròpies normatives i lleis. Serà un procés de negociació complicat, però s’espera que eventualment s’arribi a un acord sòlid i efectiu. 

Font: motorpasion

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive