la inflació.
la inflació.

Paula Saez

La inflació es dispara un 7,4% per primer cop des de 1989

És la primera vegada des de 1989 que la inflació es dispara fins arribar a aquest nivell, un dels efectes de la guerra en Ucraïna.

patrocini pous
 

La guerra entre Ucraïna i Rússia continua activa i ja són diversos els efectes que està causant a nivell europeu i global. Aquest conflicte esta afectant a la disponibilitat (i per tant també el preu) de la gasolina i altres recursos, a més d’acabar per produir un increment del 7,4% en la inflació, que ha arribat a un punt en el que no es trobava des del passat any 1989.

La inflació, disparada durant el mes de febrer

Segons el indicador avançat de l'IPC publicat aquest dilluns dia 28 de febrer per l'INE, aquesta pujada en la inflació no es veia des de fa 33 anys. El perquè d’aquesta situació el trobem en l’escalada de preus de l'energia i la crisi de subministraments, però per suposat tot s’ha agreujat encara més per la guerra activa a Ucraïna. Ja que Rússia és el principal proveïdor de gas de la majoria de països europeus, l’habitual i correcte subministrament d’aquest element s’ha vist afectat per les decisions de Putin i la incertesa i inestabilitat que tot el conflicte esta provocant a Europa.

Si ens fixem de forma més detallada en els percentatges i el seu avenç a mesura que han passat els mesos, el passat setembre la inflació va pujar al 4%, mentre que a l’octubre va créixer al 5,4%. Durant el mes de novembre només es va incrementar un 0,1%, però al desembre ja es va multiplicar fins acabar per assolir la franja del 6,5%. A principis d’any 2022 ens vam pensar que la corba començaria a ser descendent, ja que es va registrar un 6,1%, però hem tancat aquest passat mes de febrer amb una xifra rècord: un 7,4%.

Quant a productes i elements concrets, veiem com el gas s'ha arribat a disparar un 40%, fet que alhora provoca la pujada en el preu de la llum que estem patint els últims mesos. Al pujar aquest preu és quan augmenta la inflació, però no és únicament pel preu de la llum, sinó que també hi ha hagut altres pujades generalitzades com la del preu dels aliments i begudes no alcohòliques. Tot això té un impacte significatiu sobre les rendes de les llars i el consum, a més d’afectar sobretot a les rendes més baixes, que en ocasions amb prou feines es poden costejar els mínims per gaudir d’una vida digna.

Durant el passat estiu de 2021 molts experts pensaven que aquesta inflació seria un efecte temporal i que acabaria passant, però tot indica que no ha fet més que començar. Es calcula que els propers mesos aquesta inflació creixerà encara més, per la qual cosa ens espera una primavera complicada en aquest sentit. Haurem d’esperar per comprovar com es desenvolupa tot en els propers mesos i durant la resta de l’any, però a hores d’ara la situació és, com a mínim, preocupant.

Font: business insider

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive