Impostos
Impostos

Redacció

Impostos a la banca, els pisos turístics i béns de luxe, nou acord PSOE-Sumar

El principal objectiu d’aquestes mesures és compensar la futura desaparició de l’impost especial sobre les energètiques, una decisió que no ha estat ben rebuda per algunes formacions aliades

patrocini pous comunitats
 

El PSOE i Sumar han arribat a un acord fiscal que busca incrementar els ingressos públics a través de nous impostos i la modificació d'altres tributs. Aquest pacte, que encara ha de rebre els suports necessaris al Congrés, preveu mantenir l'impost sobre la banca i augmentar la fiscalitat dels pisos turístics, a més de gravar els béns de luxe com els iots o els jets privats. El principal objectiu d’aquestes mesures és compensar la futura desaparició de l’impost especial sobre les energètiques, una decisió que no ha estat ben rebuda per algunes formacions aliades, com Esquerra Republicana.

La comissió d’Hisenda i les negociacions al Congrés

L’acord entre el PSOE i Sumar es va anunciar després que es desconvoqués una comissió d’Hisenda al Congrés, en què s’havia de debatre l’impost a les energètiques. Davant la manca de consens, amb Esquerra Republicana i altres grups mostrant-s’hi en contra, la reunió es va suspendre per evitar una votació desfavorable. Aquesta situació reflecteix la complexitat de les negociacions, ja que el PSOE busca assegurar-se els suports necessaris per aprovar el paquet fiscal al Congrés. Malgrat l'acord amb Junts i el PNB, formacions com Esquerra, EH Bildu i Podem han expressat la seva disconformitat amb la desaparició de l’impost a les energètiques, el qual era una exigència de Junts.

Les principals mesures fiscals de l’acord

L’acord fiscal entre PSOE i Sumar inclou diverses reformes amb la finalitat de garantir una major equitat i redistribució de la càrrega fiscal:

  1. Impost a la banca: Tot i no especificar-ne els detalls, s'ha acordat mantenir aquest gravamen. Mentre que Sumar advoca per fer-lo permanent, el PSOE, en línia amb el PNB, proposa un impost progressiu sobre els marges d’interessos i comissions, amb la possibilitat de deduir el 25% de la quota de Societats.

  2. Tributació mínima del 15% per a multinacionals: Seguint una directiva europea, s’establirà una taxa mínima del 15% sobre els beneficis de les grans empreses, per tal de garantir que tributin proporcionalment als seus ingressos.

  3. Impost sobre béns de luxe: A petició de Sumar, es gravaran béns de luxe com iots, jets privats i vehicles d’alt estànding.

  4. Modificació de l'IRPF per a rendes de capital: La tributació de les rendes de capital superiors a 300.000 euros augmentarà del 28% al 30%, amb l’objectiu de crear una major equitat fiscal.

  5. Impost sobre els pisos turístics: El nou IVA del 21% per als apartaments turístics té la intenció de reduir-ne la rendibilitat i reconvertir aquests habitatges en lloguers residencials, especialment a les zones amb una oferta d’habitatge limitada.

  6. Eliminació de beneficis fiscals per a les Socimi: Les Societats Anònimes Cotitzades d'Inversió en el Mercat Immobiliari (Socimi), que tributen només l’1% en l’impost de societats, perdran aquesta exempció, ja que s’ha considerat que no contribueixen a millorar l’oferta d’habitatge.

  7. Estatut de l’Artista i economia social: S'implementaran mesures per millorar la fiscalitat del sector cultural i de les cooperatives, que es veuen com a claus per al creixement de l’economia social.

  8. Fiscalitat del tabac i vapejadors: També s'ha acordat augmentar els impostos sobre aquests productes per reduir-ne el consum i promoure la salut pública.

La manca de suport garantit i els reptes de l’acord

Tot i l’acord, el futur d’aquest paquet fiscal és incert, ja que no compta encara amb el suport assegurat de les formacions que habitualment recolzen el govern espanyol. L’eliminació de l’impost sobre les energètiques, prevista per al 31 de desembre, ha generat malestar entre alguns partits. Facua adverteix que aquesta mesura podria limitar la capacitat de finançament en un moment en què el pressupost necessita ingressos addicionals.

Un acord en un escenari de negociació complex

El nou acord fiscal entre el PSOE i Sumar reflecteix la voluntat de les dues formacions d’aprofundir en una fiscalitat més redistributiva, tot i els obstacles polítics. Aquesta iniciativa posa sobre la taula debats essencials en l’àmbit fiscal, com el suport a les famílies de renda mitjana i baixa i la promoció d’una economia més justa i sostenible, però resta pendent de la capacitat de negociació del govern espanyol per obtenir els suports necessaris per tirar-lo endavant al Congrés.

Font: 3cat.cat


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive