Internet i IETF.
Internet i IETF.

Paula Saez

IETF: qui posa les normes a Internet i influeix a la xarxa

Us expliquem què és l’IETF i quines són les seves funcions principals a l’hora d’influir a la xarxa i posar les normes a Internet.

Tot i que avui dia estem molt acostumats a navegar per Internet cada dia i sense límits, segueix sent una xarxa molt complexa amb possibilitats infinites per explorar i en constant evolució. No som del tot conscients del que costa mantenir en funcionament la xarxa d’Internet en tot moment, per la qual cosa en aquest article tenim la missió d’esclarir una mica aquest assumpte al explicar-vos què és l’Internet Engineering Task Force (IETF) i quines són les seves funcions. És complicat, però ho deixem de forma resumida i clara.

Què és l’IETF i quines són les seves funcions?

“L'IETF és una gran comunitat internacional oberta de dissenyadors de xarxes, operadors, proveïdors i investigadors preocupats per l'evolució de l'arquitectura d'Internet i el bon funcionament d'Internet”, indica la descripció oficial de la seva pàgina web. Tal i com ho expliquen, el seu treball tècnic es realitza en grups de treball que s’organitzen per temes en diverses àrees. Ja que gran part del treball es fa mitjançant llistes de correu, l’IETF només celebra reunions tres vegades a l’any, per la qual cosa es gestiona gairebé tot de forma remota, una pràctica a la que moltes empreses s’han acostumat durant el període de pandèmia i confinaments. 

Quant a la seva missió, és bàsicament la d’aconseguir que Internet funcioni millor produint documents tècnics rellevants i de gran qualitat que influeixen en la forma en què les persones dissenyen, utilitzen i gestionen Internet. És a dir, l'IETF treballa en una àmplia gamma de tecnologies de xarxes que proporcionen les bases per al creixement i l'evolució d'Internet.

Com funciona l’IETF?

Els grups de treball de l’IETF s’agrupen per àrees i són gestionats per directors d’àrea o AD. Per entendre-ho millor: els AD són membres del grup d’enginyeria per Internet (IESG) i la supervisió de l'arquitectura és l'Internet Architecture Board (IAB), els quals també s’encarreguen adjudicar recursos quan algú es queixa que l’IESG ha fallat. Tant l’IAB com l’IESG estan contractats per Internet Society (ISOC) precisament amb aquests propòsits. El director de l’àrea general també és el president de l’IESG i de l’IETF i és membre d’ofici de l’IAB. Per últim, L’Internet Assigned Numbers Authority (IANA) és l’àrea coordinadora central per a l’assignació de valors de paràmetres únics per als protocols d’Internet.

Exemples de tasques de l’IETF

  • Gestió de xarxa automatitzada: a mesura que les xarxes individuals que formen Internet es fan més grans i més complexes, els estàndards IETF ajuden a fer que la seva gestió i gestió siguin més fàcils i eficients.
  • Nova tecnologia de transport: el desenvolupament de noves tecnologies de transport a l'IETF proporciona capacitats que milloren la capacitat de les aplicacions d'Internet per enviar dades per Internet.
  • Seguretat i privadesa: la confiança dels usuaris en la seguretat i privadesa a Internet és una part fonamental del seu èxit. Es necessita una gamma de components, incloses implementacions robustes, un desplegament acurat i un ús adequat de les tecnologies de seguretat, per crear una Internet de confiança.

Font: ietf

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive