Un moment de l'acte.
Un moment de l'acte.

Redacció / AMIC

El gran dilema de l'energia: entre finançar la guerra de Rússia i la independència

L'autosuficiència energètica de Catalunya és un dels grans reptes econòmics i ambientals del país.

patrocini pous
 

La necessitat imperiosa d'una transició cap a energies renovables ha centrat el Tribuna de Sant Cugat Empresarial, celebrada aquest dijous al QGat Hotel. L'emergència climàtica i el preu disparat de l'energia fan imprescindible aquesta transformació, en la que Catalunya està a la cua d'Europa. Tot i això, hi ha hagut un missatge optimista sobre les oportunitats del territori. "Tot aquest consum d'energia que tenim com a societat ha estat una agressió al nostre planeta. Tenim una societat d'hiperconsum, ens hem acostumat a comprar coses a països llunyans i hem fet del consum una mena de religió. Això té un cost pel nostre planeta", ha reflexionat Jaume Vives, president de Sant Cugat Empresarial.

A més, la guerra a Ucraïna ha fet disparar encara més el preu de l'energia i ha agreujat les conseqüències econòmiques per famílies i empreses, alhora que suposa un dilema moral. Així ho ha resumit Vives: "Europa té una dependència vital del petroli i gas de Rússia. Deixar d'importar aquestes energies aportaria una ruïna social i econòmica. Si continuem comprant, estem finançant Rússia i aquesta guerra".

L'energia renovable, la gran alternativa

En aquest escenari, les energies renovables esdevenen la gran oportunitat per superar les problemàtiques ambientals i econòmiques de l'actual sistema. "La guerra d'Ucraïna ens ha servit per veure que la transició energètica no només té una component climàtica, sinó també econòmica . Les empreses no podreu sobreviure en el mercat si no hi ha aquesta transició", ha assenyalat Josep Escobar, cap de la divisió de gestió energètica de l'Institut Català d'Energia, fent referència al preu de l'energia.

I Catalunya té un problema greu: el 94% de l'energia consumida s'importa d'altres territoris. "Hem de multiplicar les energies renovables per 18", ha resumit Escobar. "La Unió Europea es vol independitzar del gas rus i Espanya té un paper importantíssim. Tenim els dos recursos més importants: vent i sol. Ens permet tenir un futur molt important", ha animat Emili Rosaud, el CEO de Factor Energia.

Els petits canvis són poderosos

Un missatge amb el qual ha coincidit Robert Navarro: "Espanya es pot convertir en una potència generadora d'energia a nivell europeu, tenim una quantitat de recursos impressionants". Un primer pas és en mans de la ciutadania i les empreses, tal com ha insistit Rousaud: "La transició energètica l'hem de fer nosaltres, som el motor".

En aquest sentit, ha fet una crida a les empreses a apostar per l'eficiència energètica i la instal·lació de plaques solars a les seves cobertes: "Si es fan números, amb els preus actuals, la recuperació del cost de la inversió pot ser en dos o tres anys i es produirà energia durant 30".

En aquest context, Núria Mas, professora d’Economia de l’IESE Business School i membre del Consell de Govern del Banc d’Espanya, ha volgut fer referència a la importància de no deixar enrere ningú en aquesta transició i evitar que augmentin les escletxes socials, com ha passat amb altres crisis. I tampoc territorials, amb la instal·lació de grans parcs solars o eòlics. A més, ha reclamat una mirada europea: "Menys globalització, però més Europa. Espanya no ha de ser autosuficient, té Europa".

El tinent d'alcaldia d'Hisenda de Sant Cugat, Pere Soler, ha ressaltat la importància d'aquesta transformació i l'impacte en la ciutadania: "Els poders públics, de la mà de les organitzacions empresarials, hem de fer polítiques que ajudin a la transició energètica. La transició energètica ha d'ajudar a millorar la vida dels ciutadans, no només del teixit empresarial".

Tot i això, Josep Escobar ha volgut fer un bany de realitat: "Si ocupéssim totes les cobertes de Catalunya amb plaques solars, podríem aportar el 20% de tota l'energia que necessitem". Robert Navarro, CFO de RWE Renewables Iberia, ha insistit en aquesta reflexió: "Per produir l'energia que produeix Vandellòs II en un any, hem d'ocupar 16.000 hectàrees amb plaques solars". Navarro ha emfatitzat aquesta realitat: "S'ha de fer i necessitem consens social per trobar la manera. És molt important fer pedagogia. Hi ha associacions que pregonen que serà suficient amb les cobertures d'edificis, però no ho serà. No podem tenir energia neta i sostenible i no tocar el territori, no serà possible".

Ara o mai: la transició energètica

La gran conclusió de Tribuna Sant Cugat Empresarial ha estat evident: és imprescindible transformar el model energètic català per tal de garantir el futur ambiental i econòmic del país i del planeta. La tecnologia hi és i ara cal una aposta més ferma de la ciutadania, de les empreses i les administracions i aconseguir consensos amb tot el territori.

"Si no comencem a implementar aquestes polítiques, estem destruint els recursos i acabant tots els recursos, hem de pensar en els nostres fills. Si no fem res, això serà un desert i serà un futur trist", ha alertat Emili Rousaud, que ha finalitzat: "La transició energètica l'hem de protagonitzar nosaltres, és la contribució de cadascú el que ens portarà a canviar el model".

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive