Espanya i la recessió.
Espanya i la recessió.

Què és una recessió i per què es tem tant en un país

Desemboca en l’acomiadament de treballadors i la reducció de jornades laborals

patrocini pous
 

Aquests últims anys, per motius evidents, ens hem hagut de familiaritzar amb molts conceptes econòmics que potser se’ns fan feixucs o que, malgrat aquesta necessitat d’estar-ne al dia, no sabem identificar i definir amb precisió. Un d’aquests conceptes és de la ‘recessió’. Vilaweb recull un article publicat originàriament a The Conversation on Walid Hejazi, professor de negocis internacionals de la Rotman School of Management de la Universitat de Toronto, i George Georgopoulos, professor de la Universitat de York al Canadà, desenvolupen el terme.

Una recessió es defineix com dos trimestres successius de creixement negatiu del PIB, però és essencialment un període en el qual el creixement econòmic cau significativament i la taxa de desocupació creix. A causa de la manca d’una definició precisa, no sempre tothom està d’acord en el fet que una economia estigui en recessió.

Entre els economistes hi ha unanimitat a creure que, probablement, hi haurà una recessió l’any 2023. Aquest pronòstic s’explica en gran part per la pujada vigorosa dels tipus d’interès per part dels bancs centrals de tot el món per a lluitar contra la inflació. Les taxes d’inflació, la taxa d’augment dels preus que paguem pels béns i serveis, han assolit nivells que no s’havien vist en quatre dècades. Les elevades taxes d’inflació afecten el poder adquisitiu i la gent té més dificultats per pagar els productes de primera necessitat, com ara queviures. La inflació també té un impacte negatiu en l’eficiència econòmica perquè causa una disminució general del creixement.

Quan els tipus d’interès pugen és més difícil finançar la compra d’actius més grans, com ara cotxes, habitatges i vacances. L’augment dels tipus d’interès fa que qualsevol compra que requereixi finançament sigui més cara. Els deutes existents amb tipus d’interès variable també augmenten.

Què passa durant una recessió?

Durant una recessió, les empreses es veuen obligades a reduir la contractació, acomiadar treballadors i reduir la jornada laboral. Si arriba una recessió, desenes de milers de treballadors es quedaran sense feina o en reduiran les hores.

Moltes d’aquestes pèrdues de llocs de treball es concentraran en el sector serveis, especialment en les petites empreses, on els ingressos solen ser més baixos i l’ocupació és precària. Una pèrdua d’ingressos significa que la gent ha de recórrer als estalvis, suposant que en tinguin, per a pagar productes essencials com ara menjar, habitatge i transport. Les possibles pèrdues de llocs de feina o la reducció de la jornada laboral són, per tant, la conseqüència més important d’una recessió.

Font: vilaweb.cat

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive