Cal replantejar el capitalisme?
Cal replantejar el capitalisme?

Paula Saez

Què és el gran 'reset' que vol revisar el model econòmic actual

Després de la pandèmia arriba el torn de revisar el model econòmic mundial i les relacions internacionals de forma sostenible.

La pandèmia produïda por la COVID-19 ha causat que revisem molts dels nostres costums i descobrim que hi ha altres formes més eficients i sostenibles de viure el nostre dia a dia. Alternatives com el teletreball a haver d’agafar el cotxe cada dia per anar a l’oficina són algunes de les opcions que moltes empreses estan considerant. En un estadi superior, el Fòrum Econòmic Mundial va plantejar a principis d’aquest any 2021 un pla que proposa reconstruir l'economia mundial i les relacions internacionals de manera sostenible després dels danys produïts per la COVID-19. A continuació us expliquem en què consisteix aquest anomenat “gran reset” i per què es parla de que el sistema actual no és sostenible.

Què és el gran reset?

Es tracta d’un pla amb el nom original de The Great Reset que va ser presentat a la seu del Fòrum a Davos (Suïssa) el maig de 2020 pel príncep Carles de Gal·les i el director de l'organització, l'economista alemany Klaus Schwab. Va ser a l’agost d’aquest 2021 quan es van reunir un cop més per començar a perfilar el pla d’actuació d’aquest concepte. Tal i com s’explica a la pàgina web oficial del WEF:

“Hi ha una necessitat urgent que les parts interessades globals cooperin per gestionar simultàniament les conseqüències directes de la crisi de la COVID-19. Per millorar l'estat del món, el Fòrum Econòmic Mundial inicia la iniciativa The Great Reset. La crisi de la COVID-19 i les disrupcions polítiques, econòmiques i socials que ha provocat, estan canviant fonamentalment el context tradicional per a la presa de decisions. Les inconsistències, inadequacions i contradiccions de múltiples sistemes –des de la salut i els financers fins a l'energia i l'educació– estan més exposades que mai en un context global de preocupació per les vides, els mitjans de vida i el planeta. Els líders es troben en una cruïlla històrica, gestionant les pressions a curt termini contra les incerteses a mitjà i llarg termini”.

Encara no especifiquen massa al respecte de què faran exactament per complir aquest pla, però ja deixen clara la intenció de canviar i millorar les relacions globals, la direcció de les economies nacionals, les prioritats de les societats, la naturalesa dels models de negoci i la seva gestió.

Els partidaris d’aquest reinici consideren que el món cada cop serà menys sostenible i menys igualitari, però tampoc aporten moltes concrecions.

Per què es parla que el sistema actual no és sostenible?

Abans de la crisi generada per la pandèmia global va succeir la coneguda crisi econòmica del 2008 i de fet va ser des d’aquest moment a partir del qual es van començar a gestionar les negociacions d’aquest Gran Reinici. En un moment històric en el que els governs d’arreu del món han d’estar més units que mai, la pregunta de per què s’ha de canviar el sistema actual es respon sola: en un moment de crisi global, els ciments dels estats capitalistes trontollen. Ara només ens queda esperar per veure si realment aquest “gran reset” es pot dur a terme i comprovar de quina forma ens afecta als ciutadans de cada país. 

Els més crítics consideren molt ambigu aquestes propostes, ja que consideren que “revisar el capitalisme” no té un sentit clar: canviarà segons qui ho digui o qui ho vulgui dur a terme. El Financial Times deia que el model està en qüestió perquè el capitalisme es mou en “maximitzar beneficis i el valor pels accionistes”, quelcom que per sí sol ja no val en termes d’igualtat i benestar.

Font: weforum

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive