Un pla d'electrodomèstics eficients.
Un pla d'electrodomèstics eficients.

Redacció / ACN

Els electrodomèstics eficients no milloren vendes tot i la nova tarifa de llum

El gremi espera tancar 2021 amb vendes similars a 2020 tot i poder obrir més dies pel relaxament de les restriccions

Després de més d'un any de debat i un mes i mig després de la seva posada en marxa, el nou canvi de tarifa de la llum no s'ha traduït en un creixement de les vendes d'electrodomèstics més eficients al país. Segons dades facilitades a l'ACN per l'Associació de Comerciants d'Electrodomèstics de Catalunya, el gremi no ha registrat grans variacions respecte a l'exercici anterior, i preveu que la tendència es mantingui fins a finals d'any. Si bé les vendes al sector van pujar un 3% interanual el 2020 –malgrat dos mesos d'aturada per l'estat d'alarma-, l'associació preveu tancar 2021 amb uns ingressos pràcticament iguals a l'any passat. L'organització atribueix l'estancament a diversos factors, sent la manca de demanda interna el més destacat.

"Encara no hi ha eufòria per consumir; la confiança de la gent segueix lluny dels millors moments", assenyala el president de l'Associació de Comerciants d'Electrodomèstics de Catalunya, Joan Calbet. Els electrodomèstics més eficients acostumen a ser més cars, i amb la caiguda d'ingressos que han patit les famílies per la crisi de la covid-19, són moltes les que opten per posposar les seves compres. "La diferència de preu entre un electrodomèstic normal i un de més eficient ronda els 200 o 300 euros", explica.

Per altra banda, també cal destacar l'increment dels preus al sector. "Tot i que poc a poc tornem a la normalitat, la pujada de preu de les primeres matèries i del transport han multiplicat per quatre o cinc els costos, i això repercuteix en tots els electrodomèstics", apunta. Finalment, Calbet atribueix l'estancament de les vendes a "una manca d'informació general". "Últimament es parla molt del preu de la llum, però poc de l'eficiència dels electrodomèstics", lamenta.

Clam per un nou pla 'renove'

Davant aquesta situació, el sector reclama la posada en marxa d'un nou pla 'renove' per impulsar la compra de productes més eficients i contribuir així a la transició energètica. "Pensem que ara és el moment clau per impulsar-lo; amb el suport dels fons Next Generation, serviria per renovar els electrodomèstics i aconseguir estalvis en la factura de la llum", defensa Calbet.

De fet, el president del gremi assegura que, amb la compra de nous electrodomèstics que consumeixen menys, les famílies amb prou feines notaran l'increment que ha experimentat la factura de la llum durant l'últim mes. "Amb una inversió d'uns mil euros pots tenir un frigorífic, una rentadora i una placa per la cuina –els tres electrodomèstics més comuns- i aconseguir un estalvi de fins al 25%", assegura. Per altra banda, Calbet destaca que l'amortització és "prou ràpida", d'entre dos i tres anys.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive