Què és la inflació i per quin motiu l’hem de tenir en compte
Què és la inflació i per quin motiu l’hem de tenir en compte

Com es calcula la inflació?

L'Índex de preus de consum mesura la variació mitjana dels preus i segur que t'has preguntat com es mesura.

La inflació té efectes molt importants sobre l'economia de les persones, tant per la pèrdua del poder adquisitiu dels seus diners, que fa que amb els mateixos diners es puguin adquirir menys béns i serveis, com perquè devalua el seu estalvi si aquest no s’inverteix en productes que generin una rendibilitat o interessos superiors a aquesta inflació. Cada família es gasta ara 280 euros més al mes per viure igual. Consumir aquest any el mateix que el 2021 s'encareix 3.364 euros: més de la meitat s'ho menja la factura de la llum, el gas i l'aigua. Mentre que els preus pugen, els salaris no ho fan ni de bon tros. De fet, un treballador amb el salari mitjà de Catalunya necessitaria dues mensualitats més extra a l'any per no notar l'efecte de la inflació.

L'Índex de preus de consum mesura la variació mitjana dels preus dels béns i serveis durant un període de temps determinat. Aquest índex es fa servir per mesurar els canvis en els preus d'una cistella tancada de productes i serveis. Per fer-ho, selecciona productes bàsics similars de consum d'una família (aliments, calçat i tèxtil, carburants, transport, etc.).

El càlcul de la inflació mitjançant l'IPC es fa a través d’un procés de tres passos:

• 1) Càlcul del cost de la cistella de la compra

Quan s'han fixat tots els béns i serveis de la cistella es comparen els preus actuals i anteriors d’aquests productes. Els preus provenen d'una àmplia gamma de fonts com botigues minoristes, supermercats, grans magatzems i llocs web on les llars compren. Altres preus es recullen de les autoritats governamentals, els proveïdors d'energia i els agents immobiliaris.

• 2) Còmput de l'índex

L'IPC és un índex, per la qual cosa cal definir un any base que serveix com a punt de referència per comparar. L'índex es calcula dividint el preu de la cistella de béns i serveis en un any determinat entre el preu de la cistella de l'any base. Aquesta relació es multiplica per 100, i això dona com a resultat l'IPC.

• 3) Càlcul final de la inflació

Un cop tenim l'IPC (com a índex), es calcula la taxa d'inflació (com a percentatge). La taxa d'inflació és la variació percentual de l'índex d'un període respecte de l'anterior. Per calcular-la, es pot utilitzar la fórmula següent:

Taxa d'inflació = [(IPC any 1-IPC any 0) /IPC any 0]*100%

L’IPC i la inflació no són exactament el mateix, encara que l’IPC serveix per mesurar la inflació.

Fonts: bbvaassetmanagement.com i 324.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive