El dòlar es fa fort.
El dòlar es fa fort.

Com ens afecta la caiguda lliure de l’euro

La moneda comunitària frega la paritat amb el dòlar, inclús cau per sota, i això ens afecta de forma directe.

L'euro s'ha enfonsat a nivells de fa 20 anys, quan va entrar en circulació, i aquestes últimes setmanes frega la paritat amb el dòlar. La divisa europea baixa perquè els inversors tenen por d'una recessió un cop repassades les últimes dades d'activitat econòmica, que mostren signes de feblesa a la zona euro. Un altre factor que els analistes valoren és la lentitud del Banc Central Europeu a l'hora d'apujar els tipus d'interès per intentar frenar una altíssima inflació.

La feblesa de la moneda comunitària suposa un nou problema per a l'economia de la zona euro en general i per a l'espanyola en particular. La paritat de la divisa europea amb el dòlar agreujarà l'escalada inflacionista. La conseqüència principal de la pèrdua de fortalesa de l'euro respecte al dòlar, però també davant d'altres divises, és l'encariment de productes procedents de països que no formen part de la unió monetària. Entre ells hi ha les matèries primeres.

El repunt dels preus és l'epicentre de l'escalada de la inflació. Els europeus han de pagar més per les matèries primeres, el preu de les quals es fixa en dòlars. Cada cop es paguen més euros pel mateix barril de petroli o pel mateix metre cúbic de gas. Això pot suposar més endeutament dels estats i de les empreses. Un endeutament, a més, a tipus d'interès creixents. Perill.

Per a l'economia de la zona euro, una moneda més feble tendeix a ser estimulant, especialment per a la balança comercial d'Alemanya. No obstant això, atesa l'actual crisi energètica i la pressió de la inflació interna sobre el consumidor dins del bloc econòmic, una depreciació més gran de l'euro limitarà encara més les condicions de creixement i augmentarà la pressió sobre la inflació.

A Europa es produeix una situació en la qual les exportacions són més barates i les importacions més cares. Per a les empreses nord-americanes, la fortalesa de la seva divisa suposa importar també inflació en un moment en què el risc per al creixement ve generat, precisament, pel comportament a l'alça dels preus. Però diuen els economistes que a mitjà termini la tendència es pot invertir i ser positiva, ja que el consumidor, i també les empreses, poden acabar comprant el producte europeu en ser més econòmic sempre que la qualitat sigui similar. I això vol dir reactivació industrial i comercial, la millor notícia davant una possible recessió que la majoria d'experts dona per segura ara mateix en molts països europeus abans que acabi l'any.

Fonts: futuroafondo.com, elespanol.com i 324.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive