La darrera proposta del govern per als autònoms
Notícies relacionades
La darrera proposta del govern per als autònoms

Redacció

Com calcular la nova quota d'autònom pel 2023

A partir de l'1 de gener el sistema de cotització es basarà en el rendiment net dels negocis

patrocini pous
 

Si ets autònom ja deus saber que ser-ho a l’estat espanyol no és, precisament, la millor de les coses. De fet, a la majoria de països europeus els treballadors per compte propi tenen més facilitats per poder desenvolupar la seva feina i arribar a un sou digne. Els autònoms de l’Estat han d’estar pendents ara d’un nou canvi en les quotes que paguen cada més. El sistema de cotització es basarà a partir d’aquest 2023 en el rendiment net dels negocis. Però com es concreta, tot plegat? Ho intentem resoldre amb un article de Gestron, una web d’assessoria a autònoms.

A partir de l'1 de gener del 2023 el sistema de cotització es basarà en el rendiment net dels negocis. En altres paraules, cotitzaràs segons els ingressos reals de la teva empresa. Això significa que les empreses i els autònoms tindran l'obligació de presentar una previsió d'ingressos anuals. Passarà el mateix amb els nous treballadors per compte propi que es donin d'alta al RETA.

La cotització per ingressos reals és l'epicentre de la reforma a les quotes d'autònoms. L'objectiu és que els autònoms cotitzin pels beneficis nets que realment tenen i no per la base de cotització que vulguin, cosa que passava en anys anteriors.

Les quotes consistiran en 15 trams de cotització que van des dels 230 als 500 euros l'any 2023. Aquesta quota anirà disminuint als trams amb uns beneficis més baixos, mentre que, als més alts, anirà augmentant cada any fins l’ajust definitiu del 2025.

El govern permetrà que els trams de cotització es puguin canviar fins a sis ocasions en un mateix any. D'aquesta manera, si l'empresa va millor o pitjor que la previsió inicial, es pot adaptar a la situació real. Això suposarà que l'autònom haurà de tornar o reclamar les quotes en cas que el tram dels rendiments nets definitius estigui per sota (o per sobre) del que es va indicar a les previsions al llarg de l'any.

Com calcular la quota

Per calcular els ingressos reals i adaptar la quota d'autònom a la que et correspongui, hauràs de fer la següent equació. El rendiment net a declarar a l’Agència Tributària serà dels ingressos menys les despeses deduïbles anuals. Molt de compte perquè aquí no s'està comptabilitzant l'IVA, així que no l'incloguis als ingressos. Aquests diners no són teus, són d'Hisenda, per la qual cosa no es consideren ingrés.

Un cop has obtingut el rendiment net anual hauràs de dividir-lo entre 12. D'aquesta manera, obtindràs el rendiment net mensual. Per exemple, suposem que s'acaba l'any 2022 i els teus ingressos han estat de 29.000 euros dels quals 5000 euros han estat despeses. El rendiment net anual hauria estat de 24.000 euros.

Font: ayudatpymes.com/gestron/

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive