Clam contra el tancament d'oficines bancàries a Mataró
Clam contra el tancament d'oficines bancàries a Mataró

Clam contra el tancament d'oficines bancàries a Mataró

Una plataforma veïnal s'organitza contra la clausura de les seus i la pèrdua de l'atenció personal, que afecta sobretot la gent gran i altres col·lectius vulnerables

El degoteig d’oficines bancàries tancades a Mataró no s’atura i els ciutadans comencen a estar farts. Un fenomen que s’està produint arreu, derivat de la digitalització dels processos bancaris i també de les fusions del sector i les conseqüents retallades en les plantilles. A Mataró es tradueix en la clausura de seus a diferents barris, de manera que l’atenció presencial es concentra en oficines que sovint se situen lluny del lloc de residència dels usuaris. A banda s’estan reduint els horaris d’atenció al client, i tot plegat està acabant amb la paciència de molta gent, en especial les persones grans i amb problemes de mobilitat.

"Es desatén a molta gent que necessita ser atesa de manera personal"

L’Ajuntament de Mataró ja va posar el crit al cel per aquesta situació, a través d’una declaració institucional, i ara comença a gestar-se un moviment veïnal. S’ha format la ‘Plataforma contra el tancament de les oficines bancàries’, que ha impulsat un manifest on lamenten que l’aposta dels bancs per la digitalització i la banca electrònica comporti la reducció del nombre d’oficines bancàries i que s’escurci les hores d’atenció als clients a les finestretes de les sucursals. “No podem acceptar que això impliqui el tancament d’oficines i la reducció de plantilles, deixant desateses a moltes persones que necessiten l’atenció personalitzada”, afirmen.

De casos n’hi ha un munt. Per exemple, el de BBVA, que ha tancat oficines a barris com Cerdanyola, quelcomque implica que molts dels seus clients s'hagin de desplaçar a la seu de plaça Granollers, on la majoria de matins es formen llargues cues. Això, amb l’agreujant que l’oficina no està preparada per rebre persones en cadira de rodes o altres problemes de mobilitat, degut a l’antiquat disseny amb esglaons de la cantonada on se situa (hi ha un altre moviment veïnal que està fent pressió per arreglar aquesta situació en concret). Caixbank també ha tancat oficines i reduït l’atenció presencial, i així un llarg etcètera.

WhatsApp Image 2021 10 06 at 12.02.42

Oficina de CaixaBank a l'avinguda Puig i Cadafalch. Foto: R. G. 

"Deixarem que a l'hivern hi hagi gent gran fent cua a la intempèrie?"

Juan Sánchez, portaveu de la plataforma, afirma que la ciutat “no pot restar impassible davant d’aquesta situació”, i demana solidaritat amb col·lectius afectats com ara la gent gran, que sol tenir menys facilitat per adaptar-se als tràmits digitals i segueix requerint atenció personal. “Ara ve l’hivern, de veritat hem d’enviar els nostres avis a fer llargues cues a la intempèrie?” es pregunta Sánchez. Des de la Plataforma avisen que les protestes, que fins ara s’han traduït en pintades a les seus, aniran a més, amb accions com ara l’ocupació d’entitats.

L'Ajuntament també ho critica

En el passat ple de setembre, l’Ajuntament de Mataró va aprovar una declaració institucional en la que reclama a les entitats financeres i bancàries que operen a la ciutat que recuperin l'atenció personalitzada a les persones grans i vulnerables, que sovint tenen més problemes per fer ús de les tecnologies.  L'Ajuntament considera que cal "acabar amb les pràctiques abusives que perjudiquen a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat, com el cobrament de les denominades “prestacions de serveis” o la limitació de pagament de rebuts". 

Comentaris (5)

Carmen García Fa 9 mesos
Este problema de desatención no afecta únicamente al colectivo más vulnerable que no tiene acceso a conocimientos informáticos además afecta también a aquellos que trabajamos y dependemos de un horario en el que no ves forma de poder ir a que te atiendan en condiciones y cuando por fin vas y te atienden lo hacen con malos modos. Nuestro tiempo también es importante no lo solo el de los bancos.
Marta Fa 10 mesos
I ens queixem de l’atur. Van assumir la feina dels dependents, dels empleats de benzineres, ara dels empleats dels bancs. I això és un petit exemple! I quan vas al banc després de demanar hora acabes fent tu la gestió amb “l’ajut del gestor” i a sobre amb problemes de cobertura a l’oficina.
Marcos Alucino Fa 10 mesos
Ahora todo el mundo se queja, pero cuando voy al Decatlhon o al Alcampo o al Carrefour, ves a un montón de gente pasando por las cajas automáticas sin personal. Cuando ya no haya cajeras para cobrar iréis a quejaros también. Ahora ya vais tarde con los bancos... y las gasolineras, eso ya no tiene retorno. No paséis por las cajas automáticas en los súper y todavía podremos evitarlo. De pena.
ANONIM Fa 10 mesos
El que tenim de fer es reclmar a la Generalitat fer un banc Catala i ue sigui huma i deixar de creure en las entitats que ens roba continuament. No vui que surtin las mevas des
Josep M@ Fa 10 mesos
Fan mala gestió, ens enganyen i ens expolien, eliminen personal i a canvi els rescaten amb els nostres diners, tornent a tenir guanys sense retornar els diners dels rescats i a sobre hem d'aguantar les comissions abusives i les cues degut aquesta falta de serveis. VERGONYÒS TOT PLEGAT, PERÒ NINGÚ FA RÉS PER ARREGLAR-HO.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive