El preu dels aliments no para de pujar i afecta la inflació
El preu dels aliments no para de pujar i afecta la inflació

Les causes de la inflació a casa nostra (i no és només per Rússia)

La guerra de Rússia contra Ucraïna no és causa única. La inflació a Catalunya i Espanya té molts motius darrera.

patrocini pous
 

La inflació és aquella paraula maleïda de la qual últimament hem sentit a parlar massa i que sempre és per explicar-nos males notícies. Els preus s’enfilen. Els sous, no. Això passa factura a les famílies i, en molts casos, cada vegada es fa més difícil arribar a final de mes. Ja no parlem d’estalviar. La batalla de bona part de la població resideix en poder cobrir totes les despeses que són necessàries per tenir una vida digna. Aquesta és la trista realitat.

Durant la sessió de control al Govern d’Espanya al Congrés de fa uns mesos, el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, va atribuir l'augment de preus a la invasió de Rússia a Ucraïna. En concret, va dir que "la inflació i els preus de l'energia són única responsabilitat de Putin i de la seva guerra il·legal a Ucraïna".

La invasió d’Ucraïna està tenint un impacte important en el preu de l’energia, en concret en el del gas i el del petroli. Tot i això, aquest increment és previ a la guerra i, d'acord amb el BCE, té altres causes addicionals al conflicte armat. Passa el mateix amb l'energia, i és que l'Agència Internacional d'Energia europea aporta altres motius, previs al conflicte, que expliquen l’escalada de preus.

Així mateix, la recuperació de la pandèmia ha influït sobre la inflació: “Coincideixen una sèrie de factors, com l'increment de la demanda mundial tant de matèries primeres i mercaderies com de productes elaborats i els problemes de transport i els col·lapses a les cadenes de subministraments”, diu a Newtral.es Juan Fernando Robles, professor de Finances i Banca de la Universitat a Distància de Madrid (Udima). "La guerra d'Ucraïna no hagués estat condició suficient per a la crisi energètica actual si no haguessin existit unes causes prèvies que ja tinguessin el mercat molt tensionat", aclareix Robles.

Per la seva part, a l'agència Moody's van publicar una anàlisi sobre el diferencial entre la inflació d'Espanya i les grans potències de l'Eurozona: "Els efectes de la pujada dels preus de l'energia han estat més pronunciats a Espanya que a la resta de Europa perquè la factura de la llum està molt lligada a l'evolució dels preus majoristes del gas.”

D'altra banda, també poden existir altres explicacions la demostració de les quals és pràcticament impossible a curt termini. Per exemple, una economia en què la competència és relativament baixa sol absorbir de manera més ràpida i directa l'increment de costos que provenen de l'exterior. Les empreses que no s'enfronten a un mercat competitiu (moltes empreses similars lluitant per un mateix públic) tenen més control sobre els preus i més possibilitats de mantenir els seus marges sense perdre quota de mercat.

Fonts: newtral.es i eleconomista.es

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive