En el món de les xarxes socials encara no està tot inventat i periòdicament surten al mercat plataformes que ofereixen noves funcionalitats. De moment sembla que hi ha lloc per a totes i que totes són complementàries. Una d’aquestes noves plataformes és BeReal, una aplicació creada per Alexis Barreyat i Kévin Perreau que s’ha posat de moda en els darrers mesos i que està guanyant cada cop més protagonisme. Segons Gerard Flaquer, expert en màrqueting en línia i transformació digital, aquesta plataforma respon, d'una banda, a la necessitat social de consumir un contingut de forma immediata i, de l’altra, a la necessitat de fugir dels estereotips i de l’obligació de projectar una bellesa ideal a les xarxes. Però, com funciona? Tot plegat s’explica en un article d’eduCAC, un programa d'educació en comunicació que té l’objectiu prioritari de promoure l’educació mediàtica.
Tot comença amb una notificació: els usuaris de l'aplicació de tot el món reben una notificació en un moment aleatori del dia que diu “time to be real” i a partir de la notificació tenen dos minuts per publicar una imatge. No poden accedir a la galeria del mòbil, sinó que obligatòriament cal fer una fotografia, que es fa amb les dues càmeres activades alhora, la de davant i la del darrere, i així els altres veuen el que tu veus i la teva selfie. Únicament tens l'opció de publicar fotografies que acabes de fer i que no tens temps d’editar, sense filtres, sense postureig i en el moment que diu l'aplicació. Si no la penges en el moment que toca, l'aplicació et penalitza sense poder mirar les fotos dels altres durant unes hores.
Un cop publicada la fotografia, la poden veure i comentar els teus amics i amigues durant 24 hores i desapareix quan arriba la següent notificació. També tens l'opció de publicar la fotografia a la pestanya Discover, i així dones accés a que tothom la pugui mirar.
BeReal és un complement d’Instagram que busca que la persona usuària tingui un màxim de 50 amics i que no passi mai més de 15 minuts al dia fent servir l’aplicació. Instagram, en canvi, compleix amb l’ànsia d’estar connectat 24/7 i que no té límit de seguidors.
Fins aquí, les funcionalitats de l’aplicació semblen molt clares. Però com hem pogut veure amb altres casos, totes les xarxes socials han anat evolucionant des del seu plantejament inicial incorporant noves opcions que inicialment no tenien... Així que és difícil saber si no passarà el mateix amb BeReal.
Font: educac.cat.
Comentaris