La trobada del sector automovilístic.
La trobada del sector automovilístic.

Avís als governs: sense punts de càrrega és impossible tenir cotxes elèctrics

L'automoció exigeix als governs que impulsin ajuts al vehicle elèctric i més xarxa de recàrrega: "El temps s'esgota".

patrocini Pous renda
 

Els fabricants i distribuïdors de vehicles han fet una crida a les administracions que impulsin ajuts al vehicle elèctric i desenvolupin xarxa per carregar-los de manera immediata per acabar amb la "incertesa" i "confusió" que tenen els clients a l'hora de comprar-se un cotxe en un congrés a l'Automobile Barcelona."El temps s'està esgotant", ha dit el director general d'Anfac, José López-Tafall. Patronals i empresaris han coincidit a dir que una de les "barreres" per impulsar és la infraestructura de recàrrega, que no és prou àmplia per garantir l'autonomia dels vehicles. En concret, han lamentat que hi ha 7.400 punts pendents d'autoritzar-se i només s'han desenvolupat la meitat dels promesos el 2022.

Sota el nom 'El moment de l'electrificació', el congrés organitzat per l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac) i per la Patronal Catalana de la Distribució d'Automoció (Fecavem) ha posat el focus en com impulsar l'electrificació.

El president de Fecavem, Jaume Roura, ha assenyalat que el parc automobilístic espanyol té 14 anys d'antiguitat, fet que demostra que "alguna cosa s'està fent malament". Segons Roura, hi ha un "gran problema" amb la xarxa de recàrrega. "Havíem d'acabar el 2022 amb 45.000 punts, n'hi ha 15.000 i la meitat no funcionen", ha etzibat.

Alhora, la patronal de la distribució ha exigit que es resolguin les dificultats burocràtiques per aconseguir llicències per instal·lar punts de recàrrega. "Això s'ha de resoldre, perquè si no el client final està molt desorientat", ha afegit el líder de Fecavem. Les organitzacions empresarials han recordat que no hi ha un altre sector que hagi de canviar per complet la seva tecnologia principal, que en aquest cas és el motor de combustió i han criticat la duresa de la normativa Euro 7 perquè "distorsiona" la producció de vehicles "per un guany ambiental mínim". Per això, han urgit que cal accelerar la infraestructura de recàrrega pública, millorar els plans d'ajuts i la implementació d'una fiscalitat que afavoreixi l'electrificació. "Ho vam demanar el gener amb urgència i ja som al juny. Se'ns fa tard", ha dit López-Tafall, que ha reclamat solucions "aquest mateix mes".

Massa barreres per instal·lar el que cal

Tots els presents al congrés han coincidit que una de les "barreres" per impulsar el vehicle elèctric és la infraestructura de recàrrega, que no és prou àmplia per donar confiança als clients de l'autonomia dels seus vehicles. "Una dada esfereïdora és que hi ha 7.400 punts pendents d'autorització", ha assenyalat Ivan Tallón, el gerent del fabricant de carregadors Wallbox a Espanya i Portugal.

Tallón ha criticat que es trigui "entre 12 i 18 mesos a posar en marxa" un punt de recàrrega fet que fa "impossible" per moltes empreses dur a terme aquestes inversions i ha posat sobre la taula que hi ha altres països, com Portugal que tenen un temps d'espera de 2 mesos. El representant de Wallbox també ha assenyalat que els ajuts del pla MOVES "triguen molt a arribar" i no compten amb "ajuts fiscals a la renda de l'any vinent".

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive