Pimec proposa suspendre de sou i feina als treballadors sense vacunar
Pimec proposa suspendre de sou i feina als treballadors sense vacunar

Redacció / ACN

Ampliar el teletreball permetria reduir la contaminació fins a un 10%, segons un estudi

L'ICTA-UAB planteja tres escenaris segons si es treballa des de casa dos, tres o quatre dies

Implantar el teletreball dos, tres i quatre dies a la setmana permetria reduir els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) en un 4%, un 8% i un 10%, respectivament. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi realitzat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). L'estudi s'ha fet a partir d'un model de qualitat de l'aire juntament amb les mesures de les estacionis de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de l'Àrea Metropolitana de Barcelona durant el confinament. L'NO2 és el principal contaminant relacionat amb les emissions del trànsit i el 40% del trànsit de vehicles personals en aquesta zona està relacionat amb el treball.

Els investigadors van plantejar tres escenaris sociolaborals difernts sobre la base de la implantació de dos, tres o quatre dies setmanals de teletreball i van estudiar els canvis en la contaminació amb un model de qualitat de l'aire per a cada un.

El primer escenari planteja un augment del teletreball a dos dies a la setmana, el que permetria reduir les emissions contaminants relacionades amb el trànsit en un 5% i, amb elles, els nivells de NO2 en un 4%. Aquest escenari suposa una disminució dels desplaçaments laborals del 12,5%, si el 20% dels treballadors del sector serveis s'acollís a aquesta opció.

Un segon escenari és el de tres dies de teletreball i aquest permetria reduir les emissions en un 10% i els nivells de NO2 en un 8%, reduint els desplaçaments vinculats a la feina en un 25%. Per a això, el 30% dels empleats del sector serveis hauria d’acollir-se a aquesta opció.

Un tercer escenari sobre la taula

Per últim, un tercer escenari permetria reduir en un 15% les emissions del trànsit i, consegüentment, els nivells de NO2 en un 10%. Per a això, el 40% dels empleats del sector serveis haurien de teletreballar quatre dies a la setmana, reduint així els seus desplaçaments en un 37,5%.

També es van definir altres escenaris que combinen la reducció de la mobilitat personal i ocupacional a més del teletreball, per replicar els comportaments observats durant les etapes de confinament sever per la covid-19. Els investigadors han conclòs que en una situació de baix confinament amb una reducció del 45% de l'ús del vehicle privat per a viatges de treball es podria disminuir en un 25% les emissions del trànsit. Aquest escenari s'aconseguiria amb una setmana laboral a distància de quatre dies i una reducció del 15% en altres desplaçaments vinculats a la feina. Així mateix, l'educació en línia evitaria el 20% de l'ús de vehicles privats i es reduiria la conducció per anar de compres en un 30%.

La investigadora de l'ICTA-UAB i principal autora de l'estudi, Alba Badia, ha recordat que l'aplicació de l'últim escenari podria ser viable i realista en èpoques en què la contaminació sigui molt alta, a l'estar basat simplement en la maximització del teletreball i la reducció d'altres desplaçaments vinculats a la feina o compres.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive