El ministre de Seguretat Social, JoséLuis Escrivà, presenta el nou sistema de cotització dels autònoms
El ministre de Seguretat Social, JoséLuis Escrivà, presenta el nou sistema de cotització dels autònoms

Així serà el nou sistema de cotització dels autònoms

El nou sistema de cotització, amb una quota mínima de 200 euros l'any 2025, permetrà que la meitat dels autònoms puguin pagar menys

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha arribat a un preacord amb les associacions d'autònoms sobre el nou sistema de cotització per ingressos reals pels propers tres anys. La proposta avalada per les principals organitzacions estableix 15 trams que s'aniran adaptant progressivament fins al 2025. El 2023 la quota mínima serà de 230 euros mensuals i la màxima de 500 euros. L'any següent la quota mínima baixa als 225 i la màxima incrementa fins als 530 i finalment el 2025 les quotes aniran dels 200 fins als 590 euros. Les organitzacions vinculades als sindicats UATAE i UPTA confirmen el preacord mentre que ATA, organització membre de la patronal CEOE, assegura que falten detalls per tancar.

Un dels canvis de la nova proposta, que arriba després de diversos intents que no han fructificat, és que en el tercer any d'aplicació la quota mínima es quedarà en 200 euros, és a dir, 94 euros menys que ara. Podran accedir a aquest tram els treballadors per compte propi amb un rendiment net de menys de 670 euros al mes. Amb el nou sistema també s'estalviaran diners els que ingressin fins a 1.300 euros.

En canvi, a partir de 1.700 euros de rendiment mensual les quotes s'incrementen progressivament en nou trams. Els augments de quota més grans seran pels que cobren més de 3.600 euros al mes que hauran de fer front a 196 euros més de cotització; els que ingressen més de 4.050 amb 236 euros més i els que guanyen més de 6.000 euros que faran front a 296 euros d'afegit per quota.

El secretari general d'UPTA, Eduardo Abad, ha celebrat que la proposta de modificació del sistema de cotització "compleix amb les expectatives", ja que 2,3 milions de treballadors per compte propi tindran un "estalvi substancial" d'entre 400 i 1.200 euros a l'any. "S'arriben a quotes de protecció social mai imaginables en la legislació, amb quatre sistemes de cessament d'activitat diferent i es millora la protecció en paternitat, maternitat, accident de treball i malaltia professional", ha afirmat.

De la mateixa manera, la secretaria general de Uatae, Maria José Landaburu, ha assegurat que "estan en condicions d'afirmar que s'ha arribat a un acord" perquè s'ha aconseguit millorar les quotes pel primer i el segon tram i les prestacions de cessament d'activitat. "És important que fem aquest pas, que millorarà la qualitat de vida i la protecció social i des del punt de vist econòmic el col·lectiu", ha dit.

Al seu torn, fonts d'ATA han apuntat que estan polint "detalls" i que "encara no hi ha preacord". De la mateixa manera, el Ministeri d'Inclusió i Seguertat Social assenyala que l'entesa està "a punt" però encara no dona per bo el document fins a tenir el sí de totes les organitzacions. 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive