Que la realitat econòmica no és especialment esperançadora, sinó més aviat tot el contrari, és una evidència. Cada dia males notícies i tot podria anar una mica pitjor. Com a resum, serveix... però posem fil a l’agulla i detallem quins serien els 7 grans riscos per a l’empresa catalana en aquest 2023. El suplement econòmic del diari Ara, Via Empresa, n’explica tots els detalls:
- Tensió i polarització mundial
Les tensions geopolítiques, que estan conformant un nou ordre internacional més polaritzat, centren el primer risc per a les empreses catalanes. Hi destaquen dues grans situacions: les tensions en augment entre la Xina i els Estats Units i la guerra d'Ucraïna, que ha accentuat més les diferències entre els països occidentals i el gegant asiàtic.
- L'impacte de la guerra a Ucraïna
Les cadenes de valor global de distribució posen en risc el negoci de moltes indústries. Unes cadenes que ja es van veure afectades per la Covid i que ara la guerra a Ucraïna ha dificultat encara més. Un exemple és la interrupció dels subministraments de cereals i metalls ucraïnesos, així com el bloqueig comercial imposat amb Rússia. La política de Covid 0 de la Xina també ha allargat i encarit la distribució del que era un dels principals productors per les empreses catalanes.
- L'emergència climàtica
L'escassetat d'aigua o la reducció de conreus són dos fenòmens que venen associats amb l'emergència climàtica i que tindran conseqüències a la societat. Això ha implicat polítiques europees comunes i una de les principals potes és l'energia verda. I a Catalunya no s'estan fent els deures: "El ritme de descarbonització és insuficient i és força limitat en comparació amb la Unió Europea". A més, com a zona mediterrània, serà de les àrees més afectades pel canvi climàtic.
- El xoc energètic
La crisi energètica provocada per la guerra a Ucraïna i l'increment de la demanda arran de la Covid han deixat preus de rècord en l'energia. Un increment que posa en risc moltes empreses a Catalunya.
- La inseguretat alimentària
La guerra entre Rússia i Ucraïna ha comportat un increment dels preus dels aliments, ja que són dos dels principals productors de cereals i fertilitzants. A Catalunya, alguns aliments s'han vist encarits entre un 20 i un 50%. Cal tenir en compte que Ucraïna era el principal proveïdor de blat de moro i oli de gira-sol de Catalunya. A banda d'afectar els consumidors, aquesta realitat també ha impactat a productors i empreses catalanes del sector alimentari, un dels més rellevants del país.
- La pèrdua de competitivitat a Europa
La batalla geopolítica té un impacte directe en l'àmbit tecnològic i s'ha convertit en una batalla pels semiconductors més avançats, imprescindibles per la indústria més avançada. I Europa s'ha quedat clarament enrere, amb tot el protagonisme per la Xina i els Estats Units. Això provoca una pèrdua de competitivitat que impacta en les empreses catalanes.
- La crisi del deute
Molts d'aquests riscos són els responsables del context inflacionista actual, sent Europa la regió més afectada. Això provoca la pèrdua de poder adquisitiu dels ciutadans i una reducció del consum, amenaça real per a les empreses catalanes.
Font: viaempresa.cat.
Comentaris