-
-

La Policia Local ha actuat en 450 casos d'ocupacions d'habitatges en el darrer any i mig

La Unitat de Convivència i Civisme, creada el 2017, ha evitat 67 ocupacions i ha detectat uns 200 pisos amb l'electricitat punxada

Mataró pateix de manera molt destacada el problema de les ocupacions il·legals d'habitatges. Quelcom que genera moltes dificultats de convivència veïnal, sobretot per les pràctiques mafioses de les organitzacions que ho promouen, i quan aquestes ocupacions són de caràcter delinqüencial i els pisos s'utilitzen per a pràctiques il·lícites com el tràfic de drogues. També es donen altres problemes com ara el subministrament il·legal d'electricitat i aigua, que poden acabar provocant incendis i altres incidències. També és cert que hi ha moltes famílies que es troben en situacions de desamparament i, davant la manca d'habitatge social a la ciutat -que fa anys que denuncien diverses plataformes com la PAH o la PAC- no els queda més remei que anar a viure en algun dels milers de pisos buits que romanen a la ciutat. Segons dades del consistori, al juliol de 2015 hi havia 3.792 habitatges buits a Mataró, aproximadament un 25 % dels quals eren propietat d’entitats jurídiques (bancs, empreses) i la resta de particulars 

De cara a fer front a aquesta problemàtica l'Ajuntament va crear, al juny de 2017, la Unitat de Convivència i Civisme de la Policia Local de Mataró. Des de la seva creació, durant aquest mes d'un any i mig, la unitat ha actuat en 450 casos d’ocupacions il·legals d’habitatges a la ciutat. Son dades que es van donar a conèixer divendres passat als membres de la Comissió municipal per a la gestió del risc de la seguretat i la convivència derivada de l’ocupació d’habitatges, que s’ha reunit per valorar l’estat actual d’aquesta problemàtica a la ciutat.

D0kgx47XQAERyO2

Cerdanyola, Rocafonda i Centre-Eixample són els tres barris on s'han registrat un major nombre d'expedients d'ocupacions, si bé des del consistori s'assegura que els casos estan repartits per tota la ciutat. En aquestes intervencions, la Policia Local ha identificat 453 persones i ha registrat que s'han produït un total de120 denúncies penals interposades pels titulars dels habitatges respecte a les ocupacions de la seva propietat. A més, en 52 casos s’ha produït defraudació del servei d’aigua, en 5 casos de gas i en 198 casos d’electricitat.

Segons dades del consistori, la Unitat de Convivència i Civisme ha pogut aturar, durant tot aquest temps, un total de 67 ocupacions. Quelcom que ha passat quan els veïns han alertat la policia que s'estava a punt de dur a terme una ocupació il·legal i la intervenció s'ha pogut fer en el moment que s'intentava accedir a l'habitatge. La funció de la Unitat, formada per vuit agents i un caporal, no és tan sols coercitiva. Es va crear per lluitar contra les ocupacions indiscriminades d'habitatges que provoquen problemes de convivència i que, segons el consistori, minven encara més el nombre d'habitatges que es podrien posar a lloguer social i assequible. Però la unitat també ofereix assessorament i acompanyament a les comunitats de veïns que pateixen aquesta problemàtica. 

 

 

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive