Vista aèria del sector d'Iveco-Pegaso. Foto: R. Gallofré
Vista aèria del sector d'Iveco-Pegaso. Foto: R. Gallofré

Convertir l'N-II en passeig, soterrar l'estació i reformar el Cargol per apropar Mataró al Mar

El projecte 'Mar en valor' promogut per l'Ajuntament també preveu un equipament cultural al port i potenciar l'economia blava i la cultura nàutica

Obrir la ciutat al mar trencant, en la mesura del possible, amb les barreres que avui suposen l'N-II i les vies del tren; promoure la cultura nàutica fent que els alumnes de les escoles mataronines puguin incloure-la en el seu procés educatiu; i fomentar l'activitat econòmica vinculada al mar perquè Mataró pugui esdevenir un referent de país en aquest sector. Aquests són els tres principals eixos del projecte 'Mar en valor', que impulsa el govern municipal de Mataró, dins del Pla Estratègic 20/22. L'objectiu; que la ciutat "aprofiti totes les oportuntiats socioeconòmiques que ofereix el mar'. 

Per aconseguir-ho, es presenten propostes concretes, tot i que encara està per definir com i quan es duran a terme. Per exemple, solicitar el traspàs de l'N-II a la Generalitat de cara a que la ciutat pugui convertir la carretera en un passeig amb menys cotxe i molt més espai per als vianants. També es proposa una nova estació de tren que substitueixi l'actual i que faciliti el pas de vianants entre el port i la Ronda Barceló. L'Ajuntament també preveu la reforma del pas del Cargol, que avui ha quedat molt antiquat. Un altre dels projectes més cridaners és la creació d'un equipament cultural a cavall de la platja i el Port, de cara a donar nous motius perquè els mataronins baixin al front marítim. Altres mesures són la instal·lació d’un centre d’interpretació de la cultura nàutica al Port o la definició d’itineraris segurs des de les escoles fins al front marítim.

Proposta de nova estació en la seva entrada per Ronda Barceló. Foto:  Imatge: Opalus Arquitectura

Pel que fa a la promoció de la cultura nàutica, es vol fomentar l’educació ambiental vinculada al mar, integrar les activitats nàutiques i el llegat marítim a les escoles. També es vol impulsar la pràctica de l’esport nàutic integrant-lo al currículum escolar, organitzant competicions extraescolars o abalisant un accés al mar per a la pràctica nàutica ciutadana a la platja.

En el camp del foment de l'economia blava, es vol promoure ecosistema innovador que tingui el mar com a eix principal de desenvolupament econòmic: indústries blaves, formació nàutica i turisme i comerç. Precisament amb la voluntat de buscar noves oportunitats en l’àmbit de l’economia blava, Mataró participa en el projecte europeu de transferència BluAct, emmarcat en el programa URBACT de la Unió Europea i liderat per la ciutat grega de Pireus.

Per promoure la indústria blava es proposa, per exemple, la creació del Grup d’Impuls de l’economia blava, la convocatòria de premis d’emprenedoria blava o l’ampliació del varador d’acord amb el Pla Estratègic del Port de Mataró. La formació nàutica es vol potenciar amb preparació en Repair&Refit per mitjanes i grans eslores o intercanvis escolars dins el programa Erasmus + amb altres ciutats marítimes europees.

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive