El carrer Sant Josep es convertirà en exclusiu per a vianants
El carrer Sant Josep es convertirà en exclusiu per a vianants

El centre de Mataró prioritzarà els vianants i serà hostil als vehicles privats

La majoria de mesures del projecte de renovació del casc antic passen per barrar el pas o bé limitar la circulació dels cotxes

L’alcalde de Mataró, David Bote, ha donat a conèixer amb més detall el projecte de renovació del centre de Mataró, el projecte estrella d’aquest mandat. Ho ha fet en la tradicional trobada d’inici d’any amb els periodistes, on ha desplegat les principals mesures vinculades al Pla d’Impuls del Centre, així com la seva calendarització. Gran part de les mesures passen per donar prioritat als vianants per davant dels vehicles privats. 

Els eixos principals són la conversió dels carrers Argentona i Sant Josep en exclusius per a vianants, barrar el pas dels vehicles de transport a La Riera, reurbanitzar el Camí Ral entre la Rambla i el carrer Cooperativa per facilitar el pas dels vianants, i permeabilitzar la planta baixa de l’Ajuntament per connectar millor la Riera amb la plaça posterior al consistori i amb la plaça Gran. A això s’hi sumen projectes com el nou Espai Mataró a Can Xammar o la rehabilitació del Cafè Nou, la renovació del paviment de la plaça de Santa Anna o la reforma de l’aparcament de plaça de les Tereses. Tot plegat, amb l’objectiu “d’ampliar i estendre el centrecom a zona comercial, agradable al ciutadà i potent, que sigui el pinyol de Mataró i que estigui ben connectat amb la resta de la ciutat”, ha dit Bote. Tot plegat s’inspira en les directrius marcades pel projecte guanyador del Pla d’Impuls del Centre, tot i que l’Ajuntament es pren la llibertat d’aplicar-ne les només que consideri més convenients.

WhatsApp Image 2020 01 10 at 10.16.47

Carrers per a vianants. Els carrers Sant Josep i Argentona es pavimentaran a un sol nivell i seran en exclusiva per  a vianants. El govern té previst dur-ho a terme “a mig termini durant aquest mandat”, segons ha dit la regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno. A més de pacificar-ne el trànsit, l’objectiu és connectar millor el casc antic amb els seus entorns, en el cas de Sant Josep amb la plaça de les Tereses i plaça de Cuba, i per ampliar el radi del casc antic (el carrer Argentona connecta amb el Cafè Nou, que es rehabilita com a punt d’informació turística i com a equipament d’arts escèniques).

La Riera sense cotxes. En la mateixa línia de ‘peatonalització’, l’Ajuntament té previst aplicar durant aquest primer trimestre les zones DUM de descàrrega de mercaderies al circuit de muralles, de cara a evitar que els vehicles de transport siguin, durant els dies laborables, els reis de La Riera. “Ens trobem que els vehicles ocupen tota la part central i els vianants han d’anar pels laterals, això no pot ser”, ha dit Bote. El consistori està mantenint reunions amb comerciants, veïns i centres educatius per explicar-los com s’aplicarà la mesura, que evidentment tindrà conseqüències per als negocis i establiments instal·lats a l’artèria del casc antic.

17 foto 01 ajuntament

La planta baixa de l’Ajuntament. De cara a connectar la Riera amb la plaça de l’Ajuntament i la plaça Gran, creant un nou eix que actualment és poc permeable, es vol reformar totalment la planta baixa del consistori. La idea és treure’n l’Oficina d’Atenció Ciutadana, que anirà a Can Xammar, i l’Oficina de Turisme, que es traslladarà al Cafè Nou, fer que l’espai sigui molt més diàfan i crear una nova entrada a la part posterior de l’edifici que dóna a la plaça, de cara a que l’immoble sigui transitable i serveixi per creuar de la Riera a la plaça posterior.

Pacificar el Camí Ral. El tram entre la Rambla i el carrer Cooperativa, que correspon al Camí Ral de la Mercè, és actualment un suplici per als vianants. La vorera és massa estreta en molts dels sectors i el trànsit rodat molt intens, per la qual cosa passejar-hi és gairebé impossible. Això també dificulta que un carrer cèntric com aquest tingui molt poca vida comercial i de lleure. L’Ajuntament vol ampliar-ne les voreres, quelcom que passarà obligatòriament per reduir la calçada de dos carrils a un de sol. D’aquesta manera també es vol facilitar la connexió entre el centre i l’àmbit d’Iveco-Pegaso, el TecnoCampus i el Rengle, una operació en la que també seran clau la reurbanització de la Ronda Barceló i de la N-II, des de l’any passat de titularitat municipal al seu pas per la ciutat. També ha de servir per establir una bona connexió peatonal entre dos Bens Culturals d’Interès Local: La Presó, al nord de La Riera, i la Nau Gaudí, al carrer Cooperativa.

El tram del Camí Ral que es vol reformar. Foto: R.Gallofré

Espai Mataró. L’edifici de l’antic Actua, avui sense ús, presideix el sector de Can Xammar, al qual es vol dotar de nova vida. Un dels grans projectes d’aquest mandat és crear-hi l’Espai Mataró, un ‘segon ajuntament’ on s’hi podran fer tots els tràmits municipals possibles. També serà un espai de trobada, d’exposicions i de reunions informatives. Quelcom que ha de servir perquè la plaça guanyi molt més dinamisme i presència ciutadana, i també per alliberar la planta baixa de l’Ajuntament.

El Cafè Nou. La rehabilitació d’aquest edifici històric del cooperativisme, en paral·lel a la recerca de nous usos de l’edifici adjacent de l’antiga Presó, ha de permetre “allargar” la Riera com a eix cultural i de passeig en direcció nord, ja que actualment, creuada la Muralla de la Presó, decau en activitat i atractius. El Cafè Nou serà un punt d’informació turística, un bar i un espai d’arts escèniques. Pel que fa a La Presó,  s’havia de convertir en un espai de creació artística a l’estil de l’extint Can Xalant, però el projecte està a les beceroles.

cafè nou

El centre, sense cotxes. Totes les mesures van encaminades en reduir al màxim la presència de vehicles privats al casc antic de Mataró, quelcom que evidentment tindrà efectes en la mobilitat urbana. La regidora Núria Moreno ha assegurat que aquesta tendència l’estan seguint “tant les grans capitals europees com ciutats de mida similar a la nostra”, i que és una aposta de futur necessària. “Les ciutats que facin una bona gestió de l’espai públic i de la mobilitat aconseguiran retenir activitats i negocis i dotar-se de nou valor, mentre que les que no ho aconsegueixin, quedaran obsoletes: la competitivitat de les ciutats en el futur es juga en aquest terreny”, ha constatat.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive