Vista del front marítim. Foto: R. G.
Vista del front marítim. Foto: R. G.

Anuari 2018: les grues s’apoderen de nou del paisatge mataroní

L'urbanisme i la construcció han estat dos dels grans temes de l'any que deixem enrere a Mataró i el Maresme

Grues, grues i més grues. La revitalització del sector de la construcció és un fet des de fa més de dos anys, després de gairebé una dècada de sequera absoluta provocada per la crisi. Però a Mataró aquesta recuperació s’ha fet especialment visible durant el 2018, amb els projectes immobiliaris multiplicant-se com bolets. Alguns són del tot visibles, com el de l’Eix Herrera, que després d’anys aturat ha vist com floria una ambiciosa promoció de pisos; o El Rengle, als entorns del TecnoCampus, que ja pren forma com a barri consolidat de la ciutat.

Altres han estat notícia pels anuncis de projectes futurs, com el sector Iveco-Pegaso, adquirit per una empresa propietat d’Andrés Iniesta per desenvolupar-lo urbanísticament; o la ronda Barceló, que vol convertir-se en el nou bulevard de la ciutat encapçalat per una torre de 26 plantes i fins a 150 habitatges. També s’hi sumen les promocions a l’antic cinema Iluro o a la Prades, que transformaran solars des de fa anys en desús. Els ingressos de l’Ajuntament a través de l’ICIO (impost de construccions) no paren d’augmentar en els darrers anys, però la qüestió ara és saber si aquest creixement del parc immobiliari mataroní és controlat o cada cop estem més a prop de les dinàmiques que van portar a l’enfonsament del sector del totxo ara fa 10 anys. 

EL MERCAT PODRÀ ABSORBIR-HO?

La pregunta que es fa tothom en veure aquesta quantitat de noves promocions arreu de la ciutat és: de debó Mataró necessita tants pisos nous? El que està clar és que aquestes noves promocions, dutes a terme en la seva majoria per immobiliàries i fons d’inversió de fora de la ciutat, estan pensades per atreure compradors de fora de la ciutat, més que perquè els mataronins es canviïn de casa. Mataró és un mercat atractiu per als barcelonins a qui la seva ciutat ha “expulsat” amb preus prohibitius. Però caldrà veure els càlculs dels promotors no són excessivament optimistes.


Reptes per al 2019: Un any per seguir construint ciutat

Pla d'impuls del centre. Aquest 2018 s’ha donat a conèixer el projecte guanyador del Pla d’Impuls del Centre. Una proposta ambiciosa que passa per tancar el casc antic al trànsit rodat i prioritzar els desplaçaments a peu o en bicicleta. També es preveu una important intervenció al sector de Can Cruzate. Però l’Ajuntament està disposat a dur-ho a terme? Aquest 2019 ho sabrem.

Sectors pendents de desenvolupar. Molts solars buits s’han començat a omplir de grues, però encara n’hi ha d’altres pendents de desenvolupar a la ciutat. Un dels més importants és el de Riera de Cira, on hi havia la fàbrica de l’Abanderado. Cal veure si aquest 2019 comença a prendre forma seguint l’estela d’altres zones.

Unificar el front marítim. Ronda Barceló i el sector d’Iveco-Pegaso han estat del tot ‘morts’ urbanísticament durant els anys més durs de la crisi. La reactivació urbanística d’aquestes dues zones, engegada durant el 2018, ha de començar a prendre forma ai ajudar a unificar el front marítim i connectar-lo a la resta de la ciutat.

Que el totxo no sigui l'únic motor. Mataró depèn de les promocions urbanístiques com a motor gairebé exclusiu per a desenvolupar sectors de la ciutat. Només prenen forma quan els constructors decideixen que és un bon moment per començar obres. La ciutat també hauria de poder créixer amb independència d’aquests interessos.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive