Han passat nou dies des del descobriment, terrible, del cos sense vida de Karolina K., una nena de 14 anys al pis on vivia del barri de Cerdanyola. I, oficialment, no hi ha cap novetat respecte a qui pot haver estat l’autor o els autors de l’homicidi. La investigació, que duen a terme els Mossos d’Esquadra per ordre del Jutjat d’Instrucció número 3 de Mataró, es manté sota estricte secret de sumari, i no en transcendeix gairebé cap detall. Aquest hermetisme, necessari d’una banda per garantir que la investigació flueixi sense entrebancs, i de l’altra per preservar els drets i la intimitat de la família, ha fet que es multipliquin les especulacions a l’entorn del cas, ple de misteris i incògnites.

Una de les principals qüestions a resoldre és el parador de Stepan, el germanastre de la víctima, de 16 anys. El noi vivia amb Karolina i amb la mare dels dos adolescents a l’habitatge del carrer Burriac on la nena va ser trobada morta amb un tall al coll. Els Mossos d’Esquadra el busquen des de llavors, i consideren que és una peça clau per poder esclarir què va passar durant el cap de setmana del 14 al 16 de juny en aquell pis. Però, tal i com es va encarregar d’asseverar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), els investigadors no el consideren sospitós del crim. La mare de la víctima, que era de viatge a la seva Rússia natal quan van tenir lloc els fets, va ser qui va denunciar la desaparició del menor, i els Mossos el busquen per protegir la seva identitat. Però després d’una setmana, oficialment no hi ha cap rastre d’on pot ser.

El que no està gens clar avui és quines poden ser les motivacions de l’autor d’un crim tan terrible com aquest

Malgrat que l’autòpsia no va poder descartar al 100% que es tractés d’un suïcidi, tot apunta que Karolina va ser assassinada, i els Mossos, des del primer moment, tracten el cas com un crim. El que no està gens clar avui és quines poden ser les motivacions de l’autor d’un crim tan terrible com aquest, l’assassinat a sang freda, amb una arma blanca tallant el coll, d’una nena de 14 anys, al mateix llit on dormia des de poc més de mig any. Karolina i Stepan van arribar des de Rússia a Mataró pels voltants de Nadal, per viure amb la seva mare, Olga, que resideix a Catalunya des de fa més temps. El pare, exmarit d’Olga, està actualment instal·lat a Rússia, on cuida de dos fills més de la parella. Karolina i Stepan també vivien amb ell fins que van decidir anar a fer-ho amb la seva mare. Des del mes de gener passat cursaven Secundària a l’Institut Puig i Cadafalch del barri de Cerdanyola. Els veïns han apuntat que els dos adolescents gairebé no parlaven castellà ni català. Segons sembla, però, la nena s’hauria adaptat millor a la nova vida –per exemple, feia natació i va representar recentment el combinat de la selecció espanyola de la seva categoria en una competició internacional- que no pas el germà gran, de caràcter més solitari i introvertit.

Periodistes concentrats davant l'immoble on van trobar morta la nena. Foto: Raúl Yeste / Cerdanyola Directo+

Periodistes davant del pis on vivia la família

Diverses veus han apuntat a l’activitat de la mare, psicòloga especialista en tractar parelles amb problemes de fertilitat i avesada a les teràpies alternatives i extravagants, com una possible via d’investigació per esclarir el crim. El diari digital El Español cita una font anònima coneixedora de la família, que apunta clarament en aquesta línia. “Olga sap perfectament d’on venien els problemes”, constata, deixant entreveure clarament que es podria tractar d’una revenja per una presumpta estafa en les seves teràpies. Capgros.com, però, no ha pogut contrastar aquesta font ni ha trobat cap altre indici similar. Sí que és pública l’activitat de la mare com a psicòloga i terapeuta: dirigeix l’anomenat “Instituto de Reproducción Humana PUER”, segons sembla amb seu al mateix domicili del carrer Burriac, des del qual es dedica a assessorar les parelles que no poden tenir fills. Afirma tenir un màster de psicologia per la Universitat de Barcelona, però les teràpies que aplica en tenen ben poc, de científiques: empra tècniques “espirituals”, establint un suposat contacte amb el més enllà, amb “essències” i amb forces universals de cara a combatre els problemes d’infertilitat.

La mare de la víctima es presenta com a psicòloga i terapeuta i treballa amb teràpies alternatives per ajudar a les parelles amb problemes d'infertilitat. Quan es va produir el crim era de viatge de feina

Sigui com sigui, sembla que el negoci anava vent en popa: Olga, que també es presenta com a “formadora” i “conferenciant” compta amb una llarga llista de clients, majoritàriament immigrants russòfons establerts a Catalunya. Al web de l’institut que dirigeix, hi constava també una agenda repleta d’activitats, com ara diversos seminaris i xerrades. La dona viatjava per feina força sovint, deixant sols els seus dos fills a casa; tot apunta que aquest hauria estat el motiu del darrer viatge a Rússia, ja que a la seva agenda hi figuraven en aquelles dates seminaris de treball al seu país natal. I el dilluns posterior al descobriment del cos sense vida de la seva filla, apareixia al seu web un altre seminari que s’havia de celebrar a Catalunya, en concret a Montserrat, que òbviament va haver de ser cancel·lat.

Una de les principals qüestions a resoldre és el parador de Stepan, el germanastre de la víctima, de 16 anys, a qui no es considera sospitós

Mentre Olga era de viatge, en algun moment d’aquell cap de setmana, es va produir el crim. Va ser el diumenge dia 16 a la nit quan uns amics de la família, residents a Calella, van accedir al pis, després que la mare els alertés que els fills portaven ja massa hores sense donar senyals de vida. Van trobar la Karolina morta, amb un tall al coll, rodejada de sang i amb l’habitació del tot regirada i desordenada. Del germà gran, ni rastre; des d’aquell cap de setmana roman desaparegut. D’entre els testimonis dels veïns de l’immoble i del barri, n’hi ha un que podria aportar llum sobre el cas. Es tracta d’un botiguer del barri que porta habitualment els seus productes a un client que viu al pis del costat del de la família russa, porta per porta. El divendres al vespre, en complir amb la seva rutina, va trobar oberta la porta del pis en qüestió, i des del replà va veure al seu interior un home també d’origen rus, molt corpulent i amb actitud de pocs amics. Ningú del veïnat ha sabut dir de qui es podria tractar, però tothom coincideix en assenyalar que no l’havien vist abans.

Un instant de la concentració

Concentració de rebuig al crim, davant l'Ajuntament

Altres testimonis veïnals apunten que, abans que marxés de viatge, la mare hauria mantingut una forta discussió amb els seus fills. I també indiquen que el dissabte a la nit s’haurien sentit una sèrie de cops que van sentir a la matinada de dissabte, quan els dos germans ja estaven sols a casa. Tot plegat, però, queda de moment en el terreny de l’especulació. En tornar de Rússia, Olga va haver de ser hospitalitzada per ser tractada presumiblement de la crisi d’angoixa que li va produir els fets. Des de fa uns dies, segons han apuntat diversos mitjans, viu a casa d’una amiga a un municipi de la Costa Brava. Els Mossos segueixen interrogant-la per intentar esclarir els fets. Mentrestant, la comunitat russòfona de Mataró ha iniciat una col·lecta per ajudar la família a fer front als costos de l’enterrament de la nena.