L'espigó de la Platja del Callao. Foto: R.Gallofré
L'espigó de la Platja del Callao. Foto: R.Gallofré

Mataró vol ser declarada zona d'emergència per accedir a ajuts per reparar els danys del temporal

L'Ajuntament sol·licitarà la declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil de cara a fer front als efectes de la borrasca Gloria a la ciutat

LAjuntament de Mataró es troba en plena voràgine de reparació dels múltiples desperfectes causats pel temporal d'aquests darrers dies. La borrasca Glòria s'ha acarnissat amb la ciutat; a més de deixar prop d'una vintena de ferits, ha provocat nombroses afectacions a equipaments públics (la piscina municipal, l'Hospital, 17 escoles de la ciutat, centres cívics com el de Molins...) i ha destrossat les platges i bona part del front marítim. 

Mataró, com el conjunt de la comarca, també ha patit talls en el subministrament elèctric, provocats per la caiguda de dues línies de mitjana tensió i per multitud de petites incidències. Segons va apuntar Mataró Audiovisual, a la ciutat s'han registrat més de 700 afectacions en aquest sentit. Instituts com el Thos i Codina i l'Alexandre Satorras van patir talls. 

Pas subterrani al passeig marítim anegat. Foto: R.Gallofré

El consistori encara està calculant els costos que suposarà fer front a les reparacions de totes aquestes incidències, però té clar que no podrà assumir-ho en solitari. Per això, el consistori sol·licitarà a l'Estat la declaració de Mataró com a "zona afectada greument per una emergència de protecció civil". Així ho ha anunciat aquest dijous l'alcalde, David Bote, que ha fet balanç dels efectes del temporal a la ciutat. En cas de concedir-se, això permetria a la ciutat accedir a ajuts per reparar tots els danys. 

19 ferits, escoles i equipaments amb desperfectes i inundacions, arbrat i mobiliari urbà caigut, la mobilitat restringida, el front marítim amb greus destrosses... el pas de 'Glòria' per Mataró ha estat destructiu

La declaració de "zona afectada greument per una emergència de protecció civil" permet que, a través d'un decret llei, diversos ministeris del govern estatal adoptin un conjunt de mesures urgents, amb l'objectiu d'ajudar a pal·liar els danys personals i materials que hagint estat causats per un sinistre. Mataró ho demanarà a títol individual, segons ha afirmat Bote, malgrat que el conjunt de la comarca s'ha vist afectada. "Els nivells d'afectacions són molt variats depenent de cada municipi, nosaltres en tenim moltes, Malgrat de Mar ho ha patit greument però altres pobles i ciutats de la comarca, menys", ha resolt l'alcalde. 

Rodalies al seu pas per Sant Simó. Foto: R.Gallofré

Tot i així, des de Mataró es demanarà una reunió extraordinària del Consell d'Alcaldes del Maresme per avaluar els danys que el Glòria ha provocat al conjunt de la comarca. Entre ells, a les infraestructures de transport, amb el servei de Rodalies com a víctima principal. Malgrat que la borrasca ja ha marxat, els seus efectes s'hi segueixen notant, amb només un tren per sentit i hora entre Arenys i Barcelona, i sense servei d'Arenys en amunt per la caiguda del pont sobre el Tordera. Mataró ja ha demanat a la Generalitat i a entitats com l'AMTU un reforç en el servei de bus Expres.cat que connecta la capital del Maresme amb Barcelona, que aquests darrers dies no dona a l'abast com a servei alternatiu al tren. Cal recordar, com ha fet el propi Bote, que cada any es realitzen uns 3 milions de viatges en transport públic entre Mataró i la capital catalana. "Algú s'ha de fer càrrec de pal·liar la deficiència actual", ha dit. 

 


 

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive