A Mataró hi ha uns 14.000 gossos, segons dades del Col·legi de Veterinaris. Però tan sols 2.729 estan censats, menys d'un 20%, malgrat ser obligatori. L'Ajuntament vol donar un tomb a aquestes xifres rebaixant de cara a l'any vinent la taxa de tinença de gossos, de 30 a 20 euros, i eliminar la de gats i fures. L'objectiu en el primer cas és incentivar que més propietaris de gossos censin les seves mascotes.

Per incentivar els censos, l'Ajuntament vol rebaixar la taxa de tinença de gossos de 30 a 20 euros

El consistori vol potenciar una tinença més responsable dels gossos, evitant conductes incíviques com ara no recollir els excrements. Per aquest motiu es planteja la creació d'una "unitat canina" de la Policia Local que pugui vigilar aquestes conductes, força difícils de perseguir. Ho demostra el fet que durant el 2016 només s'ha tramitat una sanció per deposicions a la via pública, en aplicació de l'ordenança general de residus i neteja viària. Aquests han anat força a la baixa en els darrers anys: el 2012 en van ser 12, el 2013, 11, el 2014 4 i el 2015, només 3. L'explicació rau, segons fonts municipals, en la dificultat d'enxampar els amos 'in fraganti'. Des de la Policia Local s'està treballant en aquest àmbit, segons va matisar la regidora de Via Pública, amb "campanyes de control mensuals".

Sense censar, deslligats...

Durant el 2016 el Servei de Salut i Consum ha tramitat 60 expedients per manca de cens, 15 dels quals corresponents a gossos potencialment perillosos. Enguany (dades fins a l'octubre) la majoria d'expedients (82) s'han obert per portar el gos deslligat, incomplint l'Ordenança de Via Pública. Pel que fa a l'incompliment de la normativa de gossos perillosos, enguany s'han imposat 61 sancions, per motius com ara no tenir llicència, manca de microxip, no tenir assegurança o no portar morrió. Les multes que s'imposen per tinença irresponsable poden ser molt elevades, fins a més de 4.000 euros si s'acumulen diferents sancions, però són molt difícils de cobrar perquè el propietari es declara insolvent.