En Miguel De la Rosa té 56 anys i en porta 30 al cos de Policia Local de Mataró. És un dels treballadors de serveis essencials que no pot complir amb el confinament establert per a la majoria de la població per combatre la pandèmia de coronavirus. Tres dècades de trajectòria professional en les quals no troba “res comparable ni de lluny a la situació que tenim avui”. La seva tasca habitual és la de policia de barri, en contacte permanent amb escoles, comerços, veïns… “Sóc policia de proximitat, però avui de contacte cap ni un, tota l’estona hem de mantenir la distància de seguretat”, explica, amb un deix d’amargura. Aquesta feina de proximitat que realitza en el seu dia a dia s’ha transformat completament: en Miguel se centra, com tots els seus companys, en tasques de seguretat ciutadana i en realitzar controls i operatius policials per garantir que tots els mataronins i mataronines compleixin amb el confinament i l’estat d’alarma. 

“Els primers dos o tres dies sí que veies força gent que encara desconeixia la situació, però darrerament sembla que tothom ha pres consciència de la gravetat del tema”, explica el policia. Durant les seves tasques de control ha hagut d’aturar ciutadans que sent veïns del Centre havien portat a passejar el gos gairebé fins a l’alçada de Mataró Parc, o que seguien anant a la carnisseria de l’altra punta de la ciutat seguint el seu costum dels dies previs a l’epidèmia. “Però haig de dir que la col·laboració ciutadana en general està sent molt bona i ens està facilitant la feina”, matisa. 

En Miguel porta 30 anys al cos i habitualment fa de policia de barri, però avui ha d’encarregar-se de la seguretat ciutadana i de controlar que es compleixi l’estat d’alarma

En Miguel constata que no se sent desprotegit fent la seva feina. Els agents de la Policia Local porten guants, mascaretes i desinfectant, i segueixen un protocol estricte d’inici i final de torn per no coincidir amb els companys. Fent la seva feina, han de mantenir la distància mínima de 1,5 metres amb els ciutadans, quelcom que no sempre és fàcil. “Quan hem hagut d’anar a algun pis, normalment la gent baixa al replà, tothom col·labora bastant i està conscienciat, jo fins ara no he tingut cap contacte directe amb ningú”, resol.

“De moment cap company ni companya ha donat positiu en coronavirus, creuem els dits perquè ningú caigui”

Malgrat tot, l’agent reconeix que viu i treballa aquests dies “amb una certa angoixa, com la de qualsevol ciutadà”. De moment cap policia local de Mataró ha donat positiu en coronavirus. “Creuem els dits perquè ningú caigui”, afirma en Miguel.