-
-

“El sistema fotogràfic de Mataró no ofereix ni garanties ni seguretat vial”

El sistema, que ha multiplicat les multes a la ciutat, es troba al carrer Sant Antoni, Plaça Espanya i a la ronda del Cros.

El grup Automovilistas Europeos Asociados que va guanyar una sentència a l’Ajuntament de Mataró per una sanció de 200€ i 4 punts per una multa a la ronda del Cros alerta dels problemes que suposa tenir un sistema de control fotogràfic com el que hi ha en aquest carrer, al carrer Sant Antoni i a la Plaça Espanya, estès a diversos indrets de Catalunya. “Darrera d’aquest sistema hi ha empreses privades que el gestionen i no hi ha normativa que determini el seu funcionament de manera correcta”, explica Mario Arnaldo, president de l’AEA. Segons ell, aquest sistema ha provocat que a Mataró hi hagi 25 vegades més opcions de perdre el carnet que a Barcelona: “Són els mataronins uns bojos conduint? Clar que no, el problema és un sistema de control que no ofereix cap garantia ni tampoc ofereix seguretat”.

L'AEA denuncia que aquest sistema està gestionat per una empresa privada... que s'emporta un percentatge de la recaptació

Segons desgrana Arnaldo, aquests sistemes només tenen un objectiu: recaptar. “Les empreses privades ho ofereixen als ajuntaments; a aquests no els costa un duro però a canvi les empreses s’emporten un percentatge de la recaptació”, etziba. Per ells és “molt greu” que el 90% dels punts i sancions emeses a la ciutat sigui en aquests tres llocs amb aquest sistema de control.

Arnaldo recorda que en el cas de la sentència guanyada al jutjat, a la fotografia no hi havia “cap garantia” per posar la multa: “el policia, que no està als llocs del fet, rep la foto i no té cap garantia ni de que el semàfor estigués vermell, ni de la matrícula del vehicle”. I ho compara amb els radars a les autopistes: “els radars amb suport de fotografia estan sotmesos a una verificació anual i hi ha garanties de revisió, aquí no “.

Canvis en els semàfors

Des de l’AEA també alerten que cal ajustar també les transicions dels semàfors, perquè en vies urbanes (50km per hora de velocitat màxima) cal respectar la norma dels 24 metres per aturar-se amb seguretat, hi ha semàfors que tenen transicions de menys de dos segons que no permeten això. Combinat amb un sistema fotogràfic amb facilitat per disparar-se, el resultat és que no només hi ha una recaptació elevada sinó que tampoc es treballa pensant en la seguretat, recalquen. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive