L'organització IRIDIA Centre per la Defensa dels Drets Humans ha denunciat una actuació presumptament irregular de la Policia Local de Mataró, en el marc de l'estat d'alarma decretat per combatre l'epidèmia de coronavirus, quelcom que el consistori nega categòricament. Els fets que assenyalen des d'IRIDIA van tenir lloc el passat 16 d'abril a un domicili particular de la capital del Maresme. Segons IRIDIA, els agents volien entrar a la llar sense consentiment del seu titular, quelcom que no es pot fer a no ser que la policia disposi de l'autorització d'un jutjat o en cas d'emergència o de delicte flagrant. "Cap d'aquests supòsits es dóna en aquest cas", afirma IRIDIA en el seu compte de twitter, on ha penjat un vídeo que denuncia els fets. L'Ajuntament, però, ha defensat que l'actuació va ser del tot legal i assenyala que en cap moment es va entrar al domicili. 

IRIDIA es presenta com una organització que defensa els drets civils i polítics, denuncia la violència institucional i promou canvis en les polítiques públiques. A la filmació que han fet pública s'hi escolta una conversa entre un dels agents i com a mínim dues persones. El Policia és al carrer i els individus són a l'interior del que afirmen és casa seva, i els separa una persiana abaixada. L'agent els reclama que obrin la porta i s'identifiquin, quelcom al qual els individus s'hi neguen. A la conversa, quan els homes rebutgen complir les ordres, l'agent els diu que la situació actual és "d'estat d'alarma" i que "les regles del joc han canviat una mica". "Som policies i estàs obligat a identificar-te", continua l'agent, mentre que els homes es mantenen en la negativa a obrir ja que consideren que els policies no els han donat cap explicació ni presenten cap document que justifiqui l'entrada al seu domicili. Pel que es veu al vídeo l'agent, al contrari del que insinua IRIDIA a les xarxes socials, en cap moment entra al domicili. 

ERC, principal partit de l'oposició a Mataró, s'ha fet ressò de la denúncia d'IRIDIA i ha exigit a l'Ajuntament que "obri immediatament una investigació que aclareixi de forma transparent davant la ciutadania si els drets fonamentals van ser respectats o no". Però l'Ajuntament ha negat categòricament que hi hagués cap actuació irregular. En el Ple telemàtic celebrat divendres passat, dia 24, la regidora de Seguretat, Anna Villarreal, va respondre als republicans que l'actuació policial va ser "ajustada a dret". Segons el relat del consistori, els policies van observar diverses persones a la via pública que es van negar a identificar-se i "van entrar a un immoble per impedir la identificació", va afirmar Villarreal. La regidora va afegir que quan aquestes persones van sortir de l'immoble van ser denunciades per desobediència. Des de l'Ajuntament es constata que en cap moment els agents van entrar a l'interior del domicili. 

Des del passat 13 de març tots els ciutadans de l'Estat espanyol viuen sota el decret d'estat d'alarma, que permet la limitació de la circulació de les persones, requisar temporalment béns, intervenir i ocupar indústries i infraestructures, racionar l’ús de serveis i productes, i l'adquisició dels cossos policials sota ordres directes del govern central. Des de l'inici del decret d'Estat d'alarma, la Policia Local ha interposat gairebé 2.000 denúncies a ciutadans mataronins per saltar-se l'obligació de confinament.