Els robatoris a domicilis són un dels que més preocupen a la ciutadania, tant per la pèrdua d'elements de valor com per la sensació de privacitat assaltada. A Mataró, a més, es tracta d'un tipus de delicte que ha tingut un repunt important en el darrer any: un 17% més de robatoris en habitatges respecte l'any passat. De 232 a 272. Els robatoris amb intimidació en domicili també han pujat un 33%, de 9 a 12. La tendència creix a Mataró quan a nivell català i de Regió Metropolitana Nord hi ha un descens general (del 5% i el 3% respectivament). Els Mossos d'Esquadra alerten a la ciutadania que han de conèixer els marcadors que els lladres fan servir.

Segons expliquen, els lladres, per assegurar-se que no hi ha ningú al pis, posen "petits trossos de plàstic transparent, trossos petits de paper o bé fils prims de silicona o pegament dissimulats entre el marc i la porta. Tornen un temps després i si el marcador continua al seu lloc, saben que el propietari no hi és i que poden entrar sense risc". Aquesta pràctica és tant habitual com antiga, i cal saber què fer si es troba.

El cos de policia relata que en cas de trobar-se un marcador, cal trucar al 112, treure el marcador, revisar altres portes a les escales de veïns i treure'ls sí hi són i estar alerta per si es detecten persones sospitoses o alienes al veïnatge o a l'edifici, per avisar al 112 en cas afirmatiu. En aquest vídeo  s'aprofundeix en el tema dels marcadors.

Altres consells

Els Mossos d'Esquadra també alerten que si se sent algun soroll estrany o es veuen persones en actitud sospitosa, s'avisi a la policia. Si hi ha portes o finestres forçades, no tocar res i avisar als agents. I sempre seguir les seves indicacions.

També ofereixen altres mesures de seguretat, com instal·lar una balda interior a les portes, persianes en totes les finestres amb forrellats autoblocants que eviten l'obertura des de l'exterior i instal·lar alarmes en zones de difícil accés i connectada a una central receptora, tot recalcant que s'han de revisar periòdicament. També es recomana protegir-se amb portes blindades i reixes a les finestres, un pany de al menys tres punts d'ancoratge i que sigui d'alta seguretat.

Quan marxem de vacances

D'altra banda, expliquen algunes recomanacions quan es marxa de vacances: desar objectes valuosos en llocs segurs, comprovar que queda tot ben tancat i l'alarma connectada, avisar a persones de confiança de la nostra absència, evitar donar detalls a les xarxes socials i no deixar senyals visibles que som fora de casa.