La Violeta (esquerra) i els seus companys amb la mascareta quirúrgica (sense l'EPI que duen a la zona d'aïllament). Foto: V. T.
La Violeta (esquerra) i els seus companys amb la mascareta quirúrgica (sense l'EPI que duen a la zona d'aïllament). Foto: V. T.

“La capacitat d’unió de tot el personal sanitari davant el coronavirus està sent impressionant”

Una infermera de la zona d’aïllament de l’Hospital de Mataró relata el dia a dia al costat dels pacients i la lluita contra l’epidèmia

Cada vespre, els ciutadans d’arreu del país, confinats a casa seva en compliment de l’estat d’alarma per evitar la propagació del coronavirus, surten als balcons i aplaudeixen al col.lectiu sanitari que, durant aquests darrers dies, s’estan deixant la pell als hospitals per combatre l’epidèmia. Entre ells hi ha la Violeta Torrent Pinart, infermera mataronina que treballa a la zona d’aïllament habilitada a l’Hospital de Mataró, on s’hi confinen els pacients que presenten símptomes de contagi del virus covid-19 i resten a l'espera de resultat, o bé aquells que han donat positiu i que requereixen d’atenció continuada. Segons les darreres dades, hi ha set persones ingressades que han donat positiu, dues dels quals a l'UCI.

Els professionals sanitaris de l’Hospital de Mataró i de tots els centres mèdics del país estan sotmesos a molta pressió i tensió, i la seva exposició a la malaltia és, òbviament, més gran que la de qualsevol ciutadà; cal recordar que hi ha més de 90 treballadors de l’hospital en aïllament domiciliari per haver estat en contacte amb algun contagiat o haver contret el virus. Però, malgrat aquestes condicions tan dures, tots i totes segueixen al peu del canó. “La capacitat d’unió de tot el personal sanitari davant el coronavirus està sent impressionant”, explica la Violeta. “Metges, infermeres, auxiliars, neteja, cuina, magatzem, compres, riscos laborals, i una llarga llista de personal. Estem passant moltes hores juntes i estem sent una pinya més que mai perquè tot rutlli”.

Treballen amb mascaretes especials, ulleres de protecció, bata impermeable, doble gua, i disposen d’un protocol molt rigid per evitar contagis

La Violeta treballa habitualment a l’àrea de geriatria, però fa més d'una setmana que està destinada a l’àrea d’aïllament. “Vam començar sent tan sols un auxiliar i una enfermera per torn, però ara l’equip s’ha multiplicat. Constata que els professionals destinats a l’àrea d’aïllament compten amb tot el material necessari per treballar en condicions de seguretat. “És la zona més protegida de l’hospital”, assegura. Treballen amb mascaretes especials, ulleres de protecció, bata impermeable, doble gua, i disposen d’un protocol molt rigid per evitar contagis: La Violeta és una de les infermeres, entre moltes altres que realitza el frotis als pacients, un altre professional trasllada la prova a un tercer treballador, just a la frontera de la unitat d’aïllament, que és qui acaba traslladant-la a la capsa que es destina als laboratoris dels hospitals Clínic de Barcelona o Germans Trias i Pujol de Badalona. “En les últimes hores l’espera s’ha reduït però seguim esperant els resultats amb molt impaciència.

Les tasques habituals es compliquen

Tot el material de protecció que porten a sobre fa que tècniques i procediments habitualment senzills es compliquin. “Fer la higiene dels pacients, canvis de bolquers, analítiques i moltes proves que habitualment no requereixen de gaire esforç ara es fan més difícils: amb les dobles ulleres que s’entel·len, doble gua, la bata impermeable. Sues i t’esgotes, però ens n’anem sortint i seguim fent-ho el millor que podem malgrat les condicions actuals", relata. Habitualment la ràtio de pacients per infermer a planta és de 10 a 14, depenent del moment de la setmana, però amb aquestes condicions, en la zona d’aïllament no en poden assumir més de quatre, segons explica la Violeta. 

"Ens trobem pacients angoixats, aïllats a l’espera d’uns resultats que triguen en arribar, sense el suport presencial dels seus familiars, i que s’espanten en veure’ns vestits així"

La majoria dels pacients amb els que la infermera mataronina ha treballat durant aquesta darrera setmana són majors de 65 anys, i la majoria en tenen més de 80. Persones grans, amb patologies prèvies, que han d’afrontar una situació molt complicada. “Ens trobem pacients força angoixats, desorientats, tancats i aïllats a l’espera d’uns resultats que triguen temps en arribar, que no tenen el suport presencial dels seus familiars, i que s’espanten en veure’ns vestits d’aquesta manera”, relata ella.

L'UCI de l'Hospital de Mataró, en una fotografia d'arxiu.  Foto: ACN

L'UCI de l'Hospital de Mataró, en una imatge d'arxiu.  Foto: ACN

Els professionals sanitaris han de limitar les seves entrades a cada habitació, per evitar els contagis i optimitzar el material, per la qual cosa els pacients estan la major part del temps sols, tan sols amb el seu telèfon mòbil per poder parlar amb la família mentre esperen el resultat de la prova. “No és una situació fàcil per a ningú”, constata. 

Com a nota positiva, la Violeta constata que, des del seu punt de vista, els mataronins s’estan comportant raonablement bé davant l’epidèmia i les restriccions imposades. Afirma que a l’Hospital la presència de familiars és molt reduïda, fent cas a la limitació d'una visita per pacient i dia,  i que cada cop que li toca anar a complir amb el seu torn de feina, observa una ciutat pràcticament buida i sense trànsit. “Crec que Mataró s’està organitzant molt bé davant la situació que vivim” conclou.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive