Des de fa poc més d’un any, la Unitat de Dermatologia està integrada per especialistes del Consorci Sanitari del Maresme i de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Aquesta col·laboració ha permès una gestió més àgil dels casos i escurçar la llista d’espera. Actualment, 300 pacients diagnosticats de melanoma fan el seguiment a l’Hospital de Mataró. Es tracta del tipus més greu de càncer de pell, ja que es pot estendre ràpidament pel sistema limfàtic o els vasos sanguinis.

En el cas del melanoma, la detecció precoç és clau. En aquest sentit, els especialistes recomanen l’autoexploració -sense oblidar ungles, planta dels peus, plecs entre els dits i cuir cabellut- i consultar amb el dermatòleg davant qualsevol signe d’alerta. Els melanomes, al contrari que les pigues, acostumen a ser asimètrics, a tenir vores irregulars i diferents colors, un diàmetre superior a 6 mm i a tenir un ràpid creixement.

Alta supervivència. Si el diagnòstic és precoç, el melanoma és una malaltia amb moltes possibilitats de cura. La supervivència al cap de 5 anys és del 90% en dones i del 74% en homes.

El sol, un gran enemic. El 80% dels melanomes es poden evitar i les principals mesures de prevenció son evitar les cremades solars a la infància i protegir-nos del rajos ultravioleta: Evitant el sol en hores centrals, fer servir sempre crema protectora i fer servir accessoris de roba protectors.​ En aquest sentit, remarcar que les persones que han patit cremades solars greus entre els 15 i els 20 anys tenen un 80% més de risc de patir un melanoma.