Rocafonda està en boca de tothom des de fa alguns mesos. Alguns casos sonats de problemes al carrer i fets delictius han posat l’alarma i el focus sobre el barri, tot i que la realitat és que la sensació d’inseguretat, tal i com queda plasmat en els capítols dedicats a altres barris, està present en molts indrets. Elizabeth Cortés, presidenta de l’AMPA de l’Escola Àngela Bransuela, és una veu autoritzada que treballa de ben a prop amb els infants del barri i coneix la realitat de la zona, on hi viu des de fa 12 anys. “El barri ha canviat molt, quan vius prop d’on passen segons quines coses no és agradable”, recalca Cortés, que afegeix: “Rocafonda mai havia estat així, fins i tot et trobes amb baralles a les tres de la tarda quan surts a comprar pa”. 

Cortés va venir a Mataró l’any 2006, quan buscaven pis per la costa i van veure que aquesta zona era assequible. Per ella, l’escola és un camí per intentar reconduir la situació, però no és fàcil. “Està ple d’infants del barri, però no tenim recursos suficients. Per atendre bé a nens que no saben ni parlar català ni castellà cal una atenció especial i si no tens recursos, no ho pots tirar endavant; ens trobem que molts pares es plantegen treure els seus fills d’aquí”.

Presidenta de l’AMPA de l’escola Àngela Bransuela, i veïna del barri de Mataró des de fa més d’una dècada


Un dels contratemps més habituals és la manca de contacte amb les famílies: “A vegades no pots ni localitzar-les, si poguéssim parlar amb elles i s’integressin, seria més fàcil. Al final qui ho pateix més són els alumnes i l’escola”. I això que el projecte que hi ha és “molt potent”, recorda. Una possible solució, recalca, pot passar per “oferir més elements interessants pels infants; fer coses com algun pla educatiu perquè les famílies amb menys recursos no tinguin els nens i nenes tot el dia al carrer; si les famílies no es poden permetre unes extraescolars, al final es passen la tarda i el vespre al parc, i això no és una bona influència ni una manera de poder-los acompanyar”.

Cortés també té clar que cal un sistema penal més contundent. “Policia n’hi ha, venen i fan la seva feina, però si agafes algú 17 cops i al dia després està fora, ha de ser frustrant”. “Cal més atenció sobre els problemes del barri”, resol.