Les dues figures
Les dues figures

Igualtat de gènere... també en els pessebres

El pessebrista mataroní Carles Dresaire trenca amb els rols tradicionals de gènere a través de les seves figures

En Carles Dresaire és pessebrista des de fa 40 anys. De petit ell i el seu germà es van aficionar als pessebres i des de llavors sempre ha estat vinculat a aquest món. Compta amb una parada de figures de pessebres a la fira de Nadal de la plaça Santa Anna i també ven els elements a través de la seva web, www.pessebres.com.

Dóna importància al fet d’innovar i adaptar el pessebre als temps actuals, per això aquest any ha ideat dues figures que trenquen amb els rols de gènere. “Un dia em vaig preguntar per què sempre la figura que renta la roba al pessebre és una dona i per què el que pesca és un home“, explica en Carles. Arran d’això es va posar en contacte amb un dels seus proveïdors i han treballat conjuntament per crear la figura de la dona pescadora i la figura de l’home que fa la bugada. “Reivindico que el pessebre s’ha d’anar adaptant a la societat i el moment que vivim”, diu. Les dues figures han tingut molt bona acollida i hi ha gent que s’apropa a la parada expressament per adquirir-les. “Mai vaig pensar que despertaria tant d’interès. Em sembla una bona forma de visibilitzar més les figures del pessebre”.

Per què s’han de donar importància als pessebres?
Penso que és una tradició nostra i és important poder-la seguir, no perdre les nostres arrels. És una forma de saber d’on venim i perquè fem aquestes festes i vacances de Nadal. També m’agrada reivindicar el tema plàstic, els treballs manuals. Jo he aprés molt de treball artístic fent pessebres. He après a serrar, a treballar amb diferents materials, etc. A les escoles fent un pessebre pots tocar molts aspectes i això enriqueix a l’alumne.

perfil

Com compagines el teu ofici amb l’afició pels pessebres?
Sóc enginyer tècnic industrial electrònic i molta gent em comenta que això no té res a veure amb els pessebres, que són pols oposats. Crec que la gràcia està precisament aquí. Durant el dia a dia faig feines més tècniques i amb els pessebres puc treure la meva part més artística o de comerciant. Només el fet d’anar a veure proveïdors que tenen peces úniques que no estan al mercat per mi és una oportunitat única per observar obres d’art.

Treballes durant tot l’any en els pessebres?
Sí, estic tot l’any amb els pessebres. Vaig a veure proveïdors durant tot l’any, faig comandes, vaig veient les tendències, estic pendent de la web, etc. A partir del setembre és quan ho començo a preparar tot a fons per la campanya de Nadal.

D’on provenen les teves figures?
Tinc molts proveïdors diferents, des del fabricant industrial que fa figures en sèrie a artistes més petits que fan peces úniques per encàrrec, També  compto amb figures de tot a mena de materials, des de plàstics, resina, fang,,,

Té temps per muntar pessebre a casa?
La veritat és que no! Ja tinc durant tot l’any la meva sala del taller ple de figures, la parada a la plaça, la web... Però a casa com a molt poso un petit naixement perquè amb la feina que tinc durant aquesta època no em dóna temps. Ja m’agradaria!

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive