En Carlos Martínez Barriga és CEO i cofundador de l’empresa Epinium, ubicada al Tecnocampus. Acaba de ser anomenat President de PIMEC Joves del Maresme i Barcelonés nord, un nomenament que agafa amb molta il·lusió perquè podrà ajudar i assessorar a molts joves emprenedors de Mataró i el Maresme. “Ara que estic al capdavant de PIMEC joves això em permetrà donar un cop de mà a joves que estan començant a crear una empresa, ajudar-los a aconseguir recursos, contactes o el que necessitin perquè el seu projecte sigui un èxit. Al cap i a la fi, això té un impacte positiu en el teixit empresarial del territori”, explica. 

Va crear la primera versió de la empresa amb 26 anys i 4 anys després Epinium està creixent. El fet d’haver estat seleccionats en la millor acceleradora d’startups tecnològiques del món (Techstars) i tenir un equip adaptable, jove i entregat a contribuït al seu èxit. “Per a nosaltres és important el projecte però encara ho és més les persones que en formem part. Moltes startups no sobreviuen no perquè no tinguin una bona idea sinó perquè l’equip no és el correcte o no hi ha una bona sinergia. Cal sempre apostar per les persones”.

Què és Epinium?
Des de que vam començar l’empresa fins el que és ara, ha canviant bastant. Al principi erem una app de rànquing dels millors productes electrònics. A la següent versió vam passar a ser un SAS que fa estudis de mercat a temps real, col·lecciona opinions i preus d’Amazon perquè grans empreses puguin controlar com estan comercialitzant els seus productes els diferents venedors que ho ofereixen a Amazon.  La versió actual d’Epinium és un software que hem creat a través del qual fem campanyes de posicionament orgànic i màrqueting a Amazon. Fem que el client aparegui a la primera pàgina de resultats d’Amazon i que per tant vengui més. 

Creus que Amazon està acabant amb el comerç local?
Penso que a online es perd bastant la proposta de valor i a la botiga del carrer es genera un altre tipus d’experiència. A la botiga tradicional pots oferir proximitat, pots tocar el producte, rebre un tracte més personal, etc.

Pot el comerç de Mataró competir amb el comerç online?
Primer cal plantejar-se si el culpable de la situació comercial a Mataró és Amazon o un altre factor. Cal mirar si s’estan fent apostes perquè hi hagi un teixit empresarial molt potent a la zona. Un altre punt recau en la pròpia transformació digital que puguin tenir les botigues. S’hauria de fer una aposta per part dels ajuntaments o de la Generalitat perquè aquests comerços tradicionals no desapareguin. Cal un projecte de transformació digital dirigit al comerç local.

Ets el nou president de PIMEC joves.
Ara com a president podré ajudar encara més als joves emprenedors, tot i que és una tasca que ja faig des de que vaig començar amb la meva empresa. Jo no sóc cap expert però intento assessorar a aquells que m’ho demanen a través de l’experiència Crec que el Tecnocampus és molt potent i cal seguir apostant per crear un teixit empresarial.