ERC demana canvis al Ple. Foto: R.Gallofré
ERC demana canvis al Ple. Foto: R.Gallofré

El Ple de Mataró aprova la pujada d'impostos per al 2020 amb el vot en contra de l'oposició

El rebut de l'IBI s'apujarà de mitjana 35,33 € anuals i el de la taxa de brossa domiciliària s'incrementarà en 5,85 €

Ja és oficial, tot i que res feia preveure que no s'aprovés. L'Ajuntament de Mataró apujarà els impostos de cara al 2020. El més destacat és que el rebut de l'IBI s'apujarà de mitjana 35,33 € anuals i el de la taxa de brossa domiciliària s'incrementarà en 5,85 €. El Ple municipal ho ha aprovat, amb els vots a favor del govern (PSC i En Comú Podem) i el vot en contra dels tres grups de l'oposició: ERC, Junts per Mataró i C's. 

El Ple es va reunir en sessió extraordinària el passat dilluns, dia 23, abans de les festes nadalenques, i va aprovar els impostos, taxes, preus públics i tarifes per a l'any 2020 a la ciutat. En base a aquest model, un contribuent mig que pagui IBI d’habitatge, IBI d’una plaça d’aparcament, taxa de gual, taxa de brossa domiciliària, impost de vehicles i taxa de cementiris, el 2020 pagarà 801,79 € en concepte d’impostos municipals -47,63 € més respecte aquest any.

L'augment dels impostos ve motivat, per una banda, pel creixement de les despeses de l'Ajuntament en partides com el nou contracte del servei de neteja viària i recollida de residus, o la posada en marxa del nou servei de Mataró Bus, o bé l'augment salarial dels treballadors públics aprovat per l'Estat. I per l'altra, per un descens dels ingressos previstos en partides com l'ICIO o la participació dels ingressos de l'Estat.  El 2020 caldrà fer front a un desajust pressupostari previst de 8,8 M €. 

De cara a compensar l'increment tributari, l'Ajuntament treballa en un pla de racionalització de la despesa, que vol reduir-la en els diferents departaments municipals. Sota els objectius d’eficàcia, eficiència i sostenibilitat, la voluntat és que amb aquest Pla es pugui reduir a l’entorn dels 2 milions d’euros la despesa en la prestació dels serveis. L’equip de treball està constituït per personal tècnic i de suport administratiu i la previsió és que, abans que finalitzi l’any, tingui enllestit el Pla i la proposta d’implantació.

Bonificacions i recàrrecs

Les ordenances per a l’any vinent també contemplen l’aplicació d’un recàrrec del 50 % de la quota de l’IBI per habitatges declarats desocupats de forma permanent des de fa més de dos anys, i l’increment del 13 % (a l'entorn de 30.000 €) del fons per a subvencions i bonificacions de l’IBI i del rebut de la brossa domiciliària per a les famílies nombroses, les monoparentals, els jubilats i pensionistes i, en general, les persones amb menors ingressos. La bonificació de l’IBI també s’amplia a tots els immobles que instal·lin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar.

Al·legacions presentades i vots de l'oposició

Segons informa el consistori, s’han presentat 3 escrits d’al·legacions a les Ordenances Fiscals.  Pel que fa a algunes propostes de creació de tributs i bonificacions o de major subvenció, tampoc no s’han acceptat, ja que no s’ajusten a llei o bé requereixen la valoració prèvia dels estudis econòmics i financers, així com la corresponent previsió pressupostària.

ERC va justificar el seu 'no' al·legant que a partir d'aquest 1 de gener, viure a Mataró és "més car". El seu portaveu, Francesc Teixidó, va remarcar que els grups de l'oposició han hagut de treballar les al·legacions, que majoritàriament s'han desestimat, sense conèixer el pla de Mandat de 2020-2023, el Pressupost 2020, el Pla d'Inversions, el marc pressupostari dels propers 4 anys, així com la proposta fiscal del govern pels propers 4 anys. Junts per Mataró també va lamentar que no se sap a quines partides en concret es destinaran els diners recaptats amb l'augment dels impostos, mentre que Ciutadans es va mostrar contrari a una pujada general dels tributs. 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive