consol nogueras
consol nogueras

La primera regidora de l'Ajuntament no serà "Mataronina Il·lustre"

El Consell d'Igualtat havia fet aquesta petició per a Consol Nogueras, que va ser nomenada regidora el 1934, però l'Ajuntament ho ha denegat perquè va néixer a Argentona

Consol Nogueras va ser la primera regidora al consistori mataroní. Escollida l'any 1934 per part d'Esquerra Republicana, va ocupar el càrrec de Regidoria de l'Asil de Sant Josep. El mateix any va ser empresonada, a causa dels fets d'Octubre, i el 1936, amb la restitucio dels ajuntaments, va tornar a ser regidora. Amb l'esclat de la Guerra Cívil va continuar la seva activitat política, a la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Mataró, fins a la marxa forçada a l’exili a França, on va morir l'any 1951.

Aquest 2019, coincidint amb el 85è aniversari del seu nomenament, el Consell d'Igualtat de l'Ajuntament ha demanat que Nogueras fos la primera dona a la Galeria de Mataronins Il·lustres. Es tracta d'un dels espais més emblemàtics de l'Ajuntament, inaugurat l'any 1920 amb el quadre del bisbe Francesc de Paula, i que pretén acollir els personatges amb més rellevància de la ciutat. Compta actualment amb 14 personalitats, i encara no hi ha cap ‘mataronina il·lustre’. ERC, per la seva banda, havia demanat que es posés el seu nom a la "sala de regidors" del consistori.

galeria

En el darrer Ple Municipal, veient que els tràmits per aquestes dues qüestions no avancaven, ERC va preguntar per l'estat de la qüestió, i la resposta del govern va ser que la petició que Nogueras formés part de la Galeria havia estat denegada. El motiu, segons informa ERC en un comunicat: que Consol Nogueras havia nascut a Argentona. Des d'ERC consideren que la distinció hauria de sobrepassar el lloc concret del naixement i contemplar la possibilitat de donar-la a persones que “han prestat  distingits serveis al Municipi o que han tingut una trajectòria personal indiscutiblement meritòria”, tal com recull el Reglament de protocol, honors  i distincions.

Davant de tot plegat, consideren que la veritable causa de la denegació d’aquest honor a la figura de Consol Nogueras, "no és una causa tècnica sinó política".  

 

 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive