Esquerra Republicana de Catalunya diu 'no' a la proposta d'aprovació provisional d'ordenances fiscals en l'estat que es troben. El principal partit de l'oposició considera que "viure a Mataró serà molt més car a partir de l'1 de gener de 2020", però diu 'no' sobretot per la manca d'informació que, al seu parer, hi ha en la proposta del govern local. ERC enumera una sèrie de pujades com IBI (8%), IIVTNU (18%), IAE (8%), ICIO (tipus màxim del (4%), brossa (5,3%), zona blava (6%) i aparcaments municipals (del 6% al 21% en alguns casos) senes que s'hagi justificat. En roda de premsa recollida per Mataró Audiovisual, consideren que l'IBI ha de pujar com a molt un 2,93%, per estar al nivell de l'IPC.

Entrant al detall, ERC es pregunta com es pot fer un increment de la brossa per absorbir la pujada del nou contracte quan aquest "!no s'ha fet i es desconeix el cost final", o com pot ser que es pugi el preu d'aparcaments municipals com Plaça de les Tereses i Plaça de Cuba quan el comerç necessita més ajudes. "El govern planteja una pujada generalitzada d'impostos sense conèixer el destí de la despesa" o "sense una revisió en profunditat del pressupost municipal", relaten.

En un extens document, el partit posa en dubte la inversió de més de 22 milions per sobre de la prevista durant "el desplegament" de finals de 2018 i 2019, preguntant-se si va ser "un comportament electoralista" i asseverant que va ser, segur, "una tremenda irresponsabilitat". 

Suggeriments acceptats

Tot i que el partit admet que se li han acceptat algunes al·legacions, com "pujar l'IBI a qui més en té per poder rebaixar la pressió fiscal sobre treballadors i classe mitjana" i un recàrrec del 50% a l'IBI dels habitatges desocupats, una rebaixa de la taxa de gual de 0 a 2 vehicles, excempció de l'IBI que tenia el Port de Mataró i control tributari sobre l'IAE".

El partit, però, lamenta que no s'hagin acceptat d'altres com bonificacions d'IBI a propietaris que lloguen sota el preu de referència de la Generalitat, una taxa de la brossa progressiva en base al nombre de residents, una taxa de guals que tingui més variables, rebaixar la taxa de tinença d'animals i objectius de cens, gravació de béns de l'església, aplicar recàrrecs d'IBI a pisos turístics, corregir la manca de proporcionalitat en la taxa de la brossa comercial i més facilitats de pagament. Algunes d'aquestes estan en estudi.