Captura del vídeo on es veu com la policia colpeja el mataroní. Twitter @JUANCARLOSMOHR
Captura del vídeo on es veu com la policia colpeja el mataroní. Twitter @JUANCARLOSMOHR

Colpejat, insultat i humiliat per la Policia... I posat en llibertat sense cap càrrec

L'Arnau, un mataroní de 19 anys, va ser objecte de la violència de la Policia Nacional a Barcelona, registrada en un vídeo que es va fer viral

L'Arnau, un jove mataroní de 19 anys, es va convertir en un dels protagonistes involuntaris de la jornada de vaga i de protestes contra la sentència del Suprem als líders del procés, divendres dia 18. Un vídeo que posava de manifest la duresa, excessiva a ulls de molts, amb què el colpejaven i reduïen a terra un grup nombrós d'agents de la Policia Nacional, es va fer viral, i a les poques hores acumulava centenars de milers de visionats. Els fets van tenir lloc a la sortida d'un bar de Via Laietana, a Barcelona, i el propi Arnau, 48 hores després, encara no entén res del que va passar ni què va motivar els policies a colpejar-lo, arrestar-lo, tenir-lo un parell d'hores a la comissaria i acabar-lo deixant anar sense càrrecs, ni multa ni cap explicació. No hi ha una versió alternativa o contraposada al seu relat dels fets perquè des de la Policia Nacional no l'ha acusat formalment de res en concret. Ell, mentrestant, ha interposat una denúncia dels fets a través dels Mossos d'Esquadra.

“Nosaltres no havíem fet absolutament res, no vam participar de cap aldarull”, assegura el mataroní. Segons explica, ell i un grup d'amics participaven de la jornada de vaga i tenien previst manifestar-se a la tarda. Estaven menjant un entrepà al carrer, just davant d'un bar de Via Laietana, al mateix moment que l'ambient s'escalfava en una manifestació d'estudiants al davant de la Jefatura de la Policía Nacional situada al mateix carrer barceloní, a la qual assegura que ells no hi pretenien prendre part. “Vam veure com llançaven ous i altres objectes a la policia”, explica. A l'entorn del bar els van rodejar un grup de policies nacionals, i ell i el seu grup d'amics van decidir entrar de nou a l'establiment, ja que no tenien cap altra via alternativa. “En vam anar sortint quan els agents ens van dir que ho féssim, però de bones maneres, assegurant-nos que no ens passaria res”, afirma l'Arnau.

Ell va ser el primer en sortir, però la resta de companys s'hi van quedar, al veure que la policia començava a repartir cops. A partir d'aquí el vídeo que es va fer viral testimonia els fets que ell relata. “Em van tirar a terra, em van arrencar l'estelada que portava penjada a l'esquena, es van començar a burlar de mi, dient-me 'ara ja no rius tant, a dins ja veuràs, fill de puta”, i em van colpejar als genolls fins que vaig caure a terra”, recorda. “Se sentien superiors i així t'ho feien saber, rient-se, vacil·lant-te, insultant-te”, constata el mataroní, que després d'això va ser dut a la comissaria de l'altra banda del carrer.

"Es van començar a burlar de mi, dient-me 'ara ja no rius tant, eh, ara ja no estàs tan content”

A la Jefatura, l'Arnau s'hi va estar de genolls, amb les mans al cap i de cara a la paret un mínim de mitja hora, amb set joves més. “Només n'hi havia un del meu grup, i els altres no els coneixia de res; entre ells tampoc es coneixien”, assegura. Finalment van ser registrats i identificats, i els van deixar seure en condicions normals, tot i que tenien prohibit parlar els uns amb els altres. “Insistien en preguntar-me l'edat, i com que els responia en català, “dinou”, em responien "qué, qué?" com si no m'entenguessin i remarcant-me que els parlés en castellà”, constata.

No l'acusen de res

"Al voltant de dues hores després, els agents el van deixar marxar", diu el text de la denúncia que ha presentat l'Arnau als Mossos. Això és el més sorprenent de tot plegat: després d'haver estat retingut i agenollat a la comissaria, d'haver estat colpejat, insultat i humiliat, l'Arnau va poder sortir-ne sense que ningú del cos de policia li digués per què l'havien detingut, sense que l'acusessin de res i sense que li interposessin cap multa. “Ningú ens va donar cap explicació, de cap mena”, insisteix. Després de consultar-ho amb diversos advocats, aquests li han explicat que en principi els fets no haurien de tenir cap repercussió legal sobre ell. Per tant, encara es pregunta per què el van pegar i arrestar.

“Jo no he estat mai a cap manifestació violenta, ni a cap càrrega, ni tenia previst manifestar-me davant la comissaria, ni res... No ho sé, sembla que ens va tocar el rebre a nosaltres perquè corríem per allà, i ja està”, relata el jove mataroní. L'Arnau es va personar als Mossos d'Esquadra de Mataró el mateix divendres per denunciar els fets,. amb un informe mèdic de les lesions ("múltiples hematomes i erosions, diu el document) després d'haver estat atès a l'Hospital. “Són cops i blaus a les cames, res terrible, no és pas el que fa més mal de tot plegat”, diu el mataroní, que té previst, malgrat tot, seguir-se manifestant. “Pacíficament, com ho he fet sempre, però no pararem de lluitar i seguir endavant”, resol.

A pregunta de Capgròs.com, fonts de la policia nacional han apuntat que no tenen "res a dir" sobre la qüestió i que, en haver-hi una denuncia, serà l'autoritat judicial qui decideixi sobre els fets denunciats pel jove mataroní

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive