Alumnes de les Cinc Sènies participant a l'activitat de plantar arbres.
Alumnes de les Cinc Sènies participant a l'activitat de plantar arbres.

Plantar arbres i conscienciar sobre el medi ambient

L'Ajuntament acaba la primera fase del replantament de 1.200 arbres a la ciutat amb l'ajuda d'alumnes d'escola que aprenen sobre la necessitat de l'arbrat urbà.

Una ciutat amb arbres és una ciutat amb vida. El valor del que es coneix com a verd urbà es troba en molts aspectes. Fer més agradable el paisatge, fer-lo més habitable però sobretot convertir el territori en un espai adequat per viure en plenitud. Aquesta és la premissa mitjançant la qual al 2016 es va fer el pla director de l’arbrat viari de Mataró, que buscava regenerar l’arbrat de la ciutat després de més 8 anys sense plantar noves espècies ni revisar-ne les malmeses.

Per això es va aprovar replantar 1.261 arbres que s’havien perdut a la ciutat en els darrers anys i no havien estat reposats. El projecte per dur a terme aquests treballs de replantada, amb un cost global de 480.196,56€, es va presentar  a la Comissió Informativa Municipal de l’Àrea de Gestió de l’Espai Públic, conjuntament amb el nou Pla director de l’arbrat de Mataró, durant el mes de febrer de l’any passat. I es va acordar que es faria en dues fases, la primera de les quals finalment es va ajornar i s’ha dut a terme aquest 2018. El regidor recalca que de cara a la segona fase també esperen

La idea, però, no ha estat només replantar sinó també fer-los servir com a mètode educatiu per als més menuts. Per això, tal i com explica el regidor de Via Pública Miquel Àngel Vadell, van contactar “amb algunes escoles perquè vinguessin a ajudar a fer la replantació i així es conscienciïn en el respecte del medi ambient”. Tres centres, Marta Mata, Turó i Cinc Sènies, han participat en aquesta primera fase on s’han replantat gairebé 600 arbres. Passat l’estiu es farà la segona fase, on es replantaran els altres 600 per donar per acabat el pla. “que més escoles s’hi apuntin, ja que és una activitat oberta que aporta molts beneficis a nivell educatiu”.

Joan Carbonell, cap de jardineria de l’Ajuntament de Mataró,  explica que és important fer la replantació perquè hi havia “centenars de arbres morts” a la ciutat. Degut a factors com el canvi climàtic o a l’experiència amb arbres plantats en el passat s’han canviat espècies: “Ara estem plantant alguna espècie com  el Colirus Avellana perquè és fàcil de mantenir, nosaltres el reguem un o dos anys però després s’espavila sol, a diferència d’altres com el prunus, que necessita molta aigua i pel canvi climàtic a Mataró tenim molts menys litres d’aigua per any que abans”. Quan acabi la replantació d’aquesta fase, Carbonell també afegeix que tocarà fer “un manteniment dia a dia, ja que hi ha uns 150 arbres a l’any que moren i que caldrà replantar o revisar”. En total hi ha a Mataró uns 25.000 arbres, 14.000 dels quals es troben en zones urbanes.

17 foto 01 arbres

60 espècies diferents

Es planten 60 espècies diferents. Entre les més comunes a replantar hi ha el lledoner, el liquidàmbar, l’acàcia rosa, el Sapinde de la Xina i el Peral de Callery. I a la llista de carrers o zones de la ciutat on es repoblaran més exemplars destaquen la urbanització de Can Quirze, la Via Sèrgia, la Via d’Europa, la carretera de Cirera, la ronda de Ramon Turró, i els carrers d’Enric Prat de la Riba i dels Països Baixos.

Educació mediambiental

Un dels centres que va participar en aquesta acció va ser Cinc Sènies, que ho va demanar expressament perquè l’activitat encaixa perfectament amb el seu projecte de centre. “Ens agrada relacionar-nos amb qualsevol projecte de medi ambient perquè considerem que és un objectiu a complir en el camp de l’educació; tot el que podem col·laborar en aquest camp ens interessa”, explica Carina Torres, directora de l’escola. El projecte central que tenen és el de l’educació mediambiental, que es basa en “girar al voltant de la sostenibilitat; quan ho ets, prens actuacions que lliguen el progrés amb el pensament crític, i és aquí on apuntem”. Per ella, fer activitats relacionades amb el reciclatge, la neteja d’espais –com el mar o el tema de l’arbrat- permeten crear consciència i educar als infants. “Cal anar més enllà, construir una societat del Segle XXI que entengui que no tirar un paper al terra no és una acció puntual, sinó una conducta de vida”.

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive