La mataronina Guillermina Peiró ha mort aquest dimecres, dia 9, als 94 anys. Filla del líder anarcosindicalista Joan Peiró, va ser una gran lluitadora contra la Dictadura de Franco. Nascuda a Mataró l'any 1924, Peiró va estudiar a l'Escola Racionalista que la Cooperativa del Vidre y el seu pare van crear a la capital del Maresme. Exiliada a París, va patir juntament amb la seva família la Segona Guerra Mundial. El 1945 va tornar a Catalunya per treballar a la Cooperativa de Vidre i el Laboratori Recasens, mentre es mantenia com a enllaç de la CNT, recollint diners per als presos i portant menjar als reclusos de la Model. A més, va participar en diferents mobilitzacions i vagues contra la dictadura. Expulsada de la CNT, s'afilià a la CGT. Actualment era militant d'Esquerra Republicana a Mataró.

WhatsApp Image 2019 01 09 at 16.26.23 (1)

L'any 2006 va rebre el passat 2 de febrer la medalla Francesc Macià, en reconeixement a la seva lluita contra la Dictadura de Franco. En la cerimònia de lliurament, el llavors president de la Generalitat, Pasqual Maragall,  va destacar que Peiró "ha estat digna continuadora de la saga oberta pel seu pare", a qui va definir com a "exponent del millor de la tradició obrerista catalana". Una tradició que, tal i com va assegurar, "tant diu i explica del nostre país".

Un dels darrers actes públics en els que va participar Peiró va ser el 23 de juliol de 2017 en un homenatge a la figura i obra de l’anarcosindicalista Joan Peiró i Beliis, al cementiri dels Caputxins on és enterrat. Va ser en el marc de l’Any Peiró amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament durant el règim franquista. Hi van participar el llavors vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, avui empresonats.