L'actor Joan Pera va recollir ahir diumenge el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2019, màxim reconeixement del cinema català, de les mans de Mercè Sampietro, distingida en l'edició anterior. "Tota la meva vida és aquí. M'ha tocat el premi més gros que em podia tocar", va dir Pera amb llàgrimes als ulls. L'alter ego de Woody Allen i Rowan Atkinson va fer una defensa aferrissada del doblatge, una indústria que es mereix el "nostre respecte i també és cinema". 

L'actor va destacar algunes fites dels seus 70 anys de trajectòria tant en el cinema com el teatre, amb sèries de televisió com 'Doctor Caparrós, medicina general' i 'Doctor Caparrós, metge de poble', que protagonitzava Joan Capri, "aquell doctor que va ser inoblidable". Va voler dedicar el premi, a més de la seva família, a tota la seva generació d'actors i actrius, que han "lluitat en moments més precaris que els d'ara", tot i que "els d'ara no són gens fàcils", ha lamentat. Pera ha finalitzat reclamant un cinema "lliure i sense imposicions". 

Els onzens Premis Gaudí van coronar diumenge les pel·lícules 'Entre dos aguas' d'Isaki Lacuesta i l'òpera prima de Celia Rico 'Viaje al cuarto de una madre'. El film de Lacuesta, que és la continuació de 'La leyenda del tiempo', s'ha endut set dels nous premis als que aspirava, entre ells els de Millor pel·lícula de parla no catalana, direcció, actor protagonista i música original. La primera pel·lícula de Celia Rico ha rebut el Premi del públic a la millor pel·lícula, els dos guardons d'interpretació femenina, per Lola Dueñas i Anna Castillo, i el de guió, per Rico. 'Les distàncies', d'Elena Trapé ha guanyat el premi a Millor pel·lícula i 'El fotógrafo de Mauthausen' s'ha emportat guardons més tècnics. La gala dels Gaudí, presentada pel Mag Lari, es va celebrar  enguany al Palau de Congressos amb la presència de president, Quim Torra, i el ministre de Cultura, José Guirao.