El saló de Sessions de l'Ajuntament va acollir dilluns passat l'acte oficial d’atorgament de la medalla de la ciutat, a títol pòstum, a Joan Peiró i Belis, Fill Adoptiu de Mataró. Peiró rep aquest reconeixement per haver impulsat el Forn del Vidre i procurat formació per als obrers que hi treballaven, i per la seva faceta com a sindicalista liderant la CNT a la ciutat. La distinció es va atorgar a petició de la Comissió Ciutadana organitzadora dels actes de l’Any Peiró amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament, i va ser aprovada pel Ple de desembre. 

L'acte de dilluns va comptar amb conferències del portaveu de la Comissió Peiró, Jaume Vellvehí, i de l'historiador Josep Puig Pla, que va glossar la figura de l'anarcosindicalista. Els nets de Peiró, Núria Malagelada i Joan Solé, van rebre la Medalla de la Ciutat atorgada al seu avi. 

D'aquesta manera conclouen els acte de l'Any Peiró, que van arrencar el 2017 i que ha comportat més d'una vintena d'actes en record seu. La comissió ciutadana que va impulsar la commemoració de l’efemèride estava formada per una trentena d’entitats i organitzacions polítiques. A més, el passat 24 de juliol es va inaugurar al Pati del Cafè Nou un monument commemoratiu. Maneres, en definitiva, de recordar Peiró, vidrer d'ofici i militant en l’anarcosindicalisme on va ser secretari general de la CNT. Establert a Mataró, va treballar al Forn del Vidre, on va esdevenir impulsor de la Cooperativa del Vidre. Amb la guerra civil, va acceptar ser ministre d’Indústria. Exiliat a França, la Gestapo el lliurà a Franco i fou empresonat a València i afusellat a Paterna el 24 de juliol de 1942.

XJQO8223