Enric Bartrés, reelegit president del Gremi.
Notícies relacionades
Enric Bartrés, reelegit president del Gremi.

“Cal reprendre l’impuls del turisme gastronòmic i apostar pel turisme cultural i esportiu"

El president del Gremi d'Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme té clar que la gastronomia és un dels punts forts de la capital de la comarca

El cabrerenc Enric Bartrés García és el president del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme, entitat que és tot un referent del sector i que ve impulsant des de la seva creació activitats de dinamització i promoció econòmica. Reuneix empreses de restauració, allotjament, oci nocturn, establiments de menjars cuinats i dels serveis a l’hostaleria i el turisme en general, actuant en clau comarcal. Parlem amb Bartrés del present i futur del Gremi.

Quan va néixer el Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme i quants membres l’integren actualment?
El Gremi va néixer l’any 1936, va passar pel franquisme com a sindicat vertical del ram, i amb la transició democràtica es va refundar. Per tant, acumulem 83 anys d’història.

Quins són els grans objectius de l’entitat? Han anat canviant des de la seva fundació?
Els objectius han anat evolucionant com en totes les entitats. En general, cerquem la interlocució amb els altres agents socials i les administracions. Resumint, podríem dir que els grans objectius són defensar els interessos dels empresaris del sector hostaler (restauració, allotjament, oci nocturn i establiments de menjars cuinats), formar treballadors en la nostra escola (Escola de Restauració i Cambreria de Mataró), realitzar accions de promoció gastronòmica, donar serveis a baix cost, facilitar treballadors als empresaris mitjançant la nostra borsa de treball, etc...

Com defensen els interessos dels seus agremiats?
Defensem els interessos dels nostres agremiats a dos nivells: amb la defensa col·lectiva, ja sigui global o de qualsevol subsector del Gremi, davant de les administracions públiques. Un exemple seria la negociació de la nova Ordenança de terrasses de l’Ajuntament de Mataró. L’altre nivell és la defensa privada prèvia al contenciós administratiu davant de les administracions públiques. Fem al·legacions i recursos per evitar sancions als nostres agremiats.

Quin tipus de propostes i activitats de promoció econòmica desenvolupen a la comarca?
A Mataró, realitzem cada any les Jornades Gastronòmiques del Plat de Mataró, les Rutes de la Tapa a la primavera i a la tardor i les Jornades del fricandó. A nivell comarcal, intentem col·laborar amb el màxim d’esdeveniments gastronòmics possibles, encara que la promoció del turisme gastronòmic comarcal s’ha desdibuixat els darrers anys.

Després d’una època de crisi molt greu, en quin moment ens trobem ara des de la perspectiva del sector que defensen?
Estem recuperant posicions perquè malgrat que la crisi ha estat excessivament dura, el nostre sector viu una revifada que es nota arreu. Tot i això, hi ha molta rotació als establiments i estem arribant a un punt de possible saturació. Hem d’intentar que l’oferta no superi la demanda. L’especialització que s’està donant és molt favorable pel mercat.

Han manifestat el seu desacord amb els plantejaments de la nova entitat de la Unió de Botiguers de Mataró, NEM (Negoci Empresa Mataró)...

Una entitat no pot sortir als mitjans sense més ni més anunciant que farà el mateix que la legítima representant legal del col·lectiu en qüestió, sigui quin sigui. Les coses es parlen, es proposen, es  maduren, s’intenta arribar a consensos, tant a nivell bilateral com en el marc que ens aixopluga a tots, que és la Federació de Gremis. Començar la casa per la teulada és un error que només crea suspicàcies. Tot i això vàrem signar el Pacte pel Comerç i l’Hostaleria de Mataró, per responsabilitat social i empresarial i perquè vàrem ser nosaltres qui el vàrem proposar en els termes en que finalment s’ha signat.

La tipologia dels clients canvia. Ara més que mai. Quins plantejaments es fan des del Gremi als seus associats per afrontar els nous reptes del dia a dia?
Nosaltres tenim força superat des de fa anys el servei a domicili i l’entrada de les noves tecnologies a les nostres empreses. Fa molts anys que vàrem fer el salt –en general– del que podríem anomenar l’ofici de cuiner o hostaler al fet de ser empresaris en un sentit ampli de la paraula. L’especialització és l’objectiu concret del sector hostaler. A nivell de restauració només cal veure l’aposta dels nous emprenedors i empresaris. Mataró en seria un bon exemple.

Amb quines d’altres entitats o institucions mantenen contacte i col·laboració?
Ens relacionem amb la FAGEM (Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme) i tots els seus membres, amb el Consell comarcal del Maresme i el Consorci de Turisme, amb Foment del Treball i les seves comissions de treball, i amb els ajuntaments de la comarca, en especial  amb l’Ajuntament de Mataró.  D’altra banda, tenim força clients institucionals que ens encarreguen formació a la nostra escola. 

El turisme és la punta de llança econòmica del Maresme. Quins reptes de futur cal plantejar des del sector i les institucions?
Ho és només de forma estacional. Tenim un turisme vacacional massa concentrat a l’estiu. A nivell comarcal i de la ciutat de Mataró cal un esforç per desestacionalitzar-lo. Cal més promoció i sobretot incentivar la creació de producte turístic. Cal reprendre l’impuls del turisme gastronòmic que es va alentir ara fa quatre anys. Hem d’apostar també més fermament pel turisme cultural i esportiu.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive