-
-

Oportunitats i emancipació per als joves de Mataró

El Pla Jove per Mataró, el gran projecte de la regidoria de Joventut per a aquest mandat

Atur, desigualtats educatives i emancipació. Aquestes són les línies mestres del Pla Jove x Mataró, la planificació d’accions que es faran des de la regidoria de Joventut i que entre 2018 i 2022 han d’haver avançat en desenes d’accions i àmbits d’actuació. “Cal treballar per la inclusió dels joves en el món adult, i això abarca des de la formació i l’ocupació, fins a l’oci i un objectiu final com és l’emancipació”, explica Daniel Hurtado, regidor de Joventut. Un novell a la política de govern, tot i que porta ja anys vinculat al PSC de la ciutat, i que ara vol centrar els seus esforços en aquesta nova regidoria. “Mataró és una ciutat molt gran, i uns 23.000 habitants són joves, el que suposa el 18% de la població. A més, la població jove del Maresme és del 28%, i per això hem de liderar un projecte perquè tots els joves tinguin un punt de trobada a la ciutat”, relata.

El Pla compta amb una xarxa d’equipaments de proximitat que ofereix activitats i serveis gratuïts per a joves entre 12 i 25 anys. Donar suport a l’estudi, dinamització socioeducativa, promoure la igualtat d’oportunitats, donar a conèixer iniciatives i opinions dels joves i promoure el seu desenvolupament personal a través dels espais joves de Pla d’en Boet, Rocafonda, Llàntia i Cerdanyola. Són espais pensats per donar suports a l’estudi, amb equipaments multimèdia, sales de joc i de formació i atenció a les famílies. També tenen una programació trimestral de tallers, xerrades i altres activitats. L’oficina jove del Maresme s’ubica al Sidral, on ofereixen informació i recursos sobre diversos àmbits d’interès juvenil, així com assessorament especialitzat, amb l’objectiu de facilitar els processos d’emancipació i autonomia dels i les joves. Forma part de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil de Catalunya.

“També comptem amb l’Oficina d’ocupació jove, pensada per aconseguir el primer treball o millorar la posició actual; naturalment, estem en contacte amb regidories com la d’Educació per fer models transversals i tallers que dotin de competències bàsiques als joves”, relata Hurtado, que afegeix: “L’objectiu final és tenir una xarxa socioeducativa per reforçar el circuit de formació i reconduir aquells que abandonen els estudis”.
En aquest sentit, els centres educatius treballen colze amb colze amb la regidoria per alertar sobre nois en situació de risc i famílies vulnerables per poder-ne fer acompanyament.

El problema de l'habitatge
Una de les preocupacions del Pla Jove x Mataró és “atacar directament la problemàtica de l’accés a l’habitatge. Els preus són alts, però busquem fórmules per donar ajudes, i informem sobre programes d’habitatge jove de la Generalitat i la Diputació de Barcelona; tot és una roda que va unida: aconseguir treballs més dignes permeten accedir als lloguers que ara no es poden pagar”. També tenen una tasca “divulgativa” per no “trobar-se que vulneren els seus drets; cal explicar els límits del que es pot i no es pot exigir als propietaris”.

De fet, la cerca de feina també està vinculada a l’educació, i una de les tasques que es volen desenvolupar en el pla és “ajudar a trobar el recorregut professional més idoni; ni tots volen anar a la universitat ni hi tenen per què anar, cal trobar circuits individualitzats i les habilitats que cadascú pot desenvolupar”, explica el regidor. Entre les iniciatives a nivell comunicatiu, la regidoria es troba a Facebook (MataroJove) i a Instagram (@mataro_jove) per poder-se acostar al jovent i rebre un feedback de propostes i necessitats des d’aquests canals.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive