L'alcalde, David Bote, ha rebut una sonora xiulada, per segon any consecutiu, durant el seu discurs a la Crida a la Festa Major. Una part important dels milers d'assistents que s'han congregat davant l'Ajuntament han cridat contra l'alcalde, malgrat que el seu discurs no ha tingut cap referència política directa. Desenes d’assistents han mostrat pancartes amb el lema “República és llibertat”, i han cridat “llibertat”, “independència” i “Bote dimissió”. També s’ha vist alguna pancarta de signe contrari, com la que resava “tot el nostre suport al senyor Bote”, i assistents que l’han aplaudit. 

Assistents amb pancartes / foto: R.Gallofré

La protesta, com ja va passar l'any passat, està vinculada a la postura de Bote, alcalde del PSC, davant del procés independentista. Una xiulada que no ha agafat per sorpresa a ningú després de l'episodi viscut el 2017 i l'evolució de la situació política a Catalunya. De fet en les darreres hores la protesta s'ha promogut per les xarxes socials, sobretot a través de missatges de whatsapp, que argrumentaven que Bote ha donat suport, com a socialista, al 155,, que no ha dut a terme els acords aprovats per majoria als Plens Municipals (en qüestions vinculades al Procés) i ha ordenat a la brigada municipal treure llaços grocs de la via pública.

L'alcalde David Bote durant el discurs

El discurs de l’alcalde ha resultat pràcticament inaudible. Ha trigat en començar quan, tan sols en obrir la boca, ha rebut una gran xiulada. Després s’ha decidit a seguir. En la seva crida ha demanat que durant la festa “no hi hagi cap paraula per sobre l’altra” i que onegi “una sola bandera, la de la creu vermella sobre el blau marí”, en referència a l’estendard mataroní. “Que el foc tanqui les ferides”, ha afegit, després de proclamar “Visca Mataró, Visca Catalunya i Glòria a Les Santes”, a veu tan viva com ha pogut.

Més enllà d’això, Bote ha demanat des del balcó de l’Ajuntament “que guanyi el respecte, la pluralitat i el civisme”, així com el “No es no”, la campanya contra les agresions sexistes. Ha reiterat que “com a poble, com un sol poble”, hi hagi respecte, civisme, passió, seny i rauxa. A més, ha tingut un record per al matrimoni mataroní que ha patit ferides en un incendi a un catamarà a Galícia.

Deixant de banda els xiulets i escridassades contra l’alcalde, la Crida s’ha desenvolupat amb el seu guió habitual. Milers de persones s’han reunit a l’entorn de l’Ajuntament, que com sempre ha quedat petitíssim. Les diferents figures i comparses s’han anat reunint a la casa gran des de diversos punts del casc antic. En acabar el discurs de l’alcalde, han ofert els seus primers balls als mataronins, i la família Robafaves, la primera dormida de Les Santes. S’han sentit els primers crits de ‘No n’hi ha prou’, i Les Santes ja són aquí.