L’Ajuntament vol posar ordre al sistema de càrrega i descàrrega que efectuen els vehicles de transport al centre de la ciutat. L'objectiu és evitar que, especialment durant els dies laborables, col·lapsi artèries com La Riera, en principi reservades per a vianants però que solen estar plenes de furgonetes que descarreguen productes per als establiments del vial.

El consistori ho farà a partir del gener amb les anomenades zones de distribució urbana de mercaderies DUM, reservades perquè els conductors dels vehicles de transport de mercaderies puguin efectuar les operacions de càrrega i descàrrega. També estaran pensades per a serveis de paqueteria i entrega a domicili de comandes. És a dir, que no es podran utilitzar per vehicles que no siguin de transport ni de repartiment. 

Les zones DUM funcionaran de 8 a 20 h de dilluns a dissabte, i algunes també els diumenges i festius. La clau és la seva ubicació: es trobaran preferentment al circuit de les muralles i als entorns de la plaça de les Tereses i el Camí Ral, sobretot reconvertint zones senyalitzades ara com a càrrega i descàrrega d’ús general. D'aqueta manera es vol evitar que aquesta mena de vehicles i serveis accedeixin als carrers principals del Centre com La Riera. 

3466027d b867 4199 991b 85617a1a2402

Aquests seran els 13 punts de la ciutat on s'instal·laran zones DUM

 

  • Plaça de les Tereses: 2 zones, una a l’actual zona de càrrega i descàrrega davant de la parada de taxis i una altra a la part inferior de la plaça tocant al carrer de Santa Teresa (antiga parada d’autobús Sagalés).
  • El Torrent: 1 zona a la càrrega i descàrrega actual.
  • Carrer d’Altafulla: 1 zona a la càrrega i descàrrega actual, però ampliant-la a tota la banda mar fins a la cruïlla amb el carrer de la Concepció.
  • Muralla dels Genovesos: 1 zona a tocar de la plaça dels Bous (actualment hi ha zona blava).
  • Muralla de la Presó: 1 zona a la càrrega i descàrrega actual.
  • Muralla del Tigre: 1 zona a la càrrega i descàrrega actual.
  • Muralla de Sant Llorenç: 1 zona a la càrrega i descàrrega actual.
  • Camí Ral: 3 zones, ubicades a tocar de La Rambla, a la cantonada amb el carrer de Sant Agustí i davant del supermercat Sorli Discau. Totes tres són ara zones de càrrega i descàrrega.
  • Carrer de l’Hospital: 2 zones davant de l’Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, que actualment són de càrrega i descàrrega.

Com funcionen

Les zones DUM estaran senyalitzades a terra amb la mateixa línia groga en ziga-zaga de les zones de càrrega i descàrrega però emmarcada amb una línia vermella i amb la llegenda DUM també en vermell. La senyalització vertical indicarà que es tracta d’una zona per a distribució urbana de mercaderies, l’horari d’ús i els vehicles que la poden utilitzar.

Podran fer servir les zones DUM camions, furgonetes, vehicles mixtes de dos seients i vehicles de motor lleuger per càrrega (L1e) i bicicletes de càrrega. Funcionaran de dilluns a dissabte de 8 a 20 h i s’hauran d’utilitzar amb indicador horari i per un temps màxim de 30 minuts. Tres d'elles, la de plaça de les Tereses, Muralla dels Genovesos i Camí Ral, també funcionaran diumenges i festius.